samo strpljivo

Najčešće greške koje u žurbi pravite dok kuvate: Ovako uništavate jelo!

Kulinarski stručnjaci otkrivaju koje greške ne smete više da ponavljate

Recepti
Autor:
Najčešće greške koje u žurbi pravite dok kuvate: Ovako uništavate jelo!
Foto: Shutterstock

Koliko god da ste vešti u kuhinji, prilikom spremanja jela u brzini se potkrade neka greška koja može da uništi ukus ručka ili večere.

Stručnjaci otkrivaju koje su najčešće greške koje prave domaćice u pripremi hrane.

  • Ukoliko meso posle pečenja ne ostavite da odstoji, iscureće sok, a meso će postati suvo i bezukusno.
  • Još jedna velika greška jeste nedovoljno ugrejana rerna ili tiganj.

Ukoliko stavite meso koje prethodno bilo na sobnoj temperaturi u nedovoljno zagrejanu rernu, rizikujete razvoj bakterija. Osim toga, namirnice mogu da se zalepe za dno ako ih stavite u hladno posuđe. Zato je najbolje hranu staviti u jako zagrejano ulje na najjačoj vatri, koju ćete potom smanjiti.

Ne pravite ovu ogromnu grešku: Ovo voće i povrće nikako ne treba guliti, evo i zašto!

foto: Shutterstock
  • Ne treba ni kuvati u vodi koja prejako ključa, već pustite da se hrana u loncu lagano krčka. Jako ključanje stvara paru, koja isušuje i uništava proteine u mesu.
  • Za očuvanje boje povrća poput blitve ili zelene boranije najbolje je kratko kuvanje na jakoj vatri i ispiranje ispod mlaza hladne vode.
  • Mnogi će s odstajalog hleba iseći buđ i praviti se kao da se ništa nije dogodilo. Dok je buđ bezopasan za tvrde namirnice poput sira, paprika ili šargarepe, stvara veliku opasnost kod jogurta, sira i hleba.
  • Preskakanje ispiranja testenine i nije velika greška, ali uništava ukus i prirodan skrob koji će zgusnuti sos koji poslužujete s testeninom. Najčešće se ispira testenina koja se priprema kao hladna salata.
  • Kod pečenja mesa bitna je debljina komada i temperatura na kojoj se peče. Naime, na previsokim temperaturama proteini se stiskaju, pa meso postaje žilavo. Stoga, bolje ga pecite duže na manjoj temperaturi nego kratko na visokoj.

Brzinske američke palačinke po receptu Džejmija Olivera: Nikad jednostavnije, a mekanije i ukusnije! (RECEPT)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs