izbegavajte u širokom luku

Mnoge domaćice prave ovu grešku sa ribom: Može biti opasno po zdravlje!

Riba je veoma osetljiva i lagane teksture, te se sa posebnom pažnjom treba ophoditi prema ovoj vrsti namirinice

Recepti
Autor:
Mnoge domaćice prave ovu grešku sa ribom: Može biti opasno po zdravlje!
Foto: Shutterstock

Riba se svrstva među najzdravije namirnice, bogata važnim nutritivnim sastojcima, pre svega omega 3 masnim kiselinama.

Ali, kada je pripremate za jelo morate posebno voditi računa o jednoj stvari kako ne biste uništili njena korisna svojstva .

Naime, ribu nikako ne smete podgrejavati u mikrotalasnoj. Podgrevanje na ovaj način utiče na teksturu i ukus pripremljene ribe, što može uzrokovati i otpuštanje štetnih toksina. Prilikom izlaganja visokoj temperaturi riba će se presušiti ili čak prekuvati, a postoji mogućnost ispuštanja neprijatnog mirisa.

Testenina od tunjevine: Savršen obrok po receptu Džejmija Olivera gotov za tren oka! (RECEPT)

foto: Profimedia

Ribu bi trebalo konzumirati hladnu, a ako baš morate, onda je podgrejte u rerni. Stručnjaci navode da mnoge domaćice greše jer posežu za podgrevanjem u mikrotalasnoj s obzirom na će se brže zagrejati.

Takođe, posebno bi trebalo izbegavati podgrevanje prerađene ribe jer se u njenom sastavu nalaze i hemikalije i konzervansi koje dodatnim izlaganjem toploti mogu da razviju štetne toksine. Dakle, može doći do hemijskih reakcija poput oksidacije holesterola, a produkti te reakcije, nazvane COP, povezuju se s razvojem srčanih oboljenja.

Pored ribe, na listi namirnica koje ne treba podgrevati u mikrotalasnoj spadaju i kuvana jaja, cvekla, krompir i pirinač.

Jelovnik: 7 recepata za ručak za 7 dana u nedelji!

(Stil.Kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs