jeste li među njima?

5 jela iz 80-ih koja su obeležila mnoga detinjstva: A danas su pala u zaborav!

Donosimo vam  pomalo zaboravljena jela bez kojih 80-ih mnoge generacije nisu mogle da zamisle dan

Trpeza 06.08.2020. - 17:17h Autor: Stil/Punkufer. Dnevnik hr.
Foto: Shutterstock

Obroci se danas mnogo razlikuju od onih koji su se spremali u domovima u prošlom veku.

 

Mi ćemo se u ovom tekstu vratiti u osamdesete godine 20. veka  kada su se porodice okupljale za stolom uz neka kreativna jela. Danas, takvi obroci su prava retkost.

 

Hladetina


Svinjska supa sa povrćem i začinima pretvorena u slani žele bila je na meniju u mnogim domovima u nekadašnjoj Jugoslaviji.

 

Pripremala se od svinjskih nogica i drugih nepopularnih komada mesa, a najčešće se posluživala tokom zime kao hladno predjelo. 

 

Najslađa brza kekst torta sa breskvama: Neodoljiva i spremna za tili čas! (RECEPT)

foto: Shutterstock


Sveže jaje sa šećerom

 

Slatki desert od jaja bio je veoma popularan na prostorima bivše Jugoslavije.

Reč je oi poslastici od svežih žumanaca i šećera koji se mutio viljuškom sve dok se smesa u potpunosti ne zgusne. 


Kriška hleba sa svinjskom masti i malo aleve paprike

 

Mnoge generacije pamte detinjstvo upravo po ovom kulinarskom savršenstvu. Ništa nije bilo slađe nego namazati krišku hleba sa svinjskom masti i posuti alevom paprikom. Pravi gušt detinjstva.

 

Obrok pun kalorija, koji daje energiju, a ujedno je i jeftin.

 

Umesto crvene paprike po površini svinjske masti, neki ljudi su posipali šećer.

 

Svi pogrešno pravite bolonjeze sos: Italijanski kuvar otkriva kako je pravilno za najsavršenije špagete!

foto: Shutterstock

 

Francuski krompir

 

Zapečeni složenac od jaja, krompira, kobasica i pavlake, nazvan francuskim krompirom iz nepoznatog razloga bio je veoma popularno jelo 80-ih.

 

Reč je o kalorijskom obroku sa dosta ugljenih hidrata i masti.


Varivo od praziluka


Čušpajz od praziluka je još jedno jelo koje je obležilo mnoga detinjstva.

 

Iako varivo od praziluka zauzima važno mesto naše kulinarske istorije, u današnje vreme sve se ređe kuva u domovima.

 

Džaba vam sav trud ako ovo radite: 12 najčešćih grešaka koje će uništiti svaku poslasticu!

 

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...