kulinarski stručnjak savetuje

Svi pogrešno pravite bolonjeze sos: Italijanski kuvar otkriva kako je pravilno za najsavršenije špagete!

Jedan sastojak dodajte, a jedan izbacite

Trpeza 04.08.2020. - 11:55h Autor: Stil/Večernji.hr
Foto: Shutterstock

Poznati italijanski kuvar Gino D' Akampo otkrio je da većina ljudi pogrešno priprema sos za bolonjeze.

 

Pored pogrešne testenine, mnogi dodaju i nepotrebno povrće i začine. Takođe, otkrio je kako bi trebalo koristiti više vrsta mesa za željenu teksturu i ukus.

 

  • Najpre, umesto špageta trebalo bi koristiti taljatele.
  • U tiganju prepržite sitno naseckani luk, celer i šargarepu.

 

Tradicionalno, bolonjeze sos se priprema s junetinom i svinjetinom.


Paradajz pelat u teglama: Ni jedan italijanski sos mu nije ravan! (VIDEO, RECEPT)

foto: Shutterstock

"Svinjetina će vam dati volumen i ukus, a junetina teksturu."

 

  • Kada je meso gotovo, treba dodati jedan poseban sastojak - mleko! Tako će meso omekšati, a biće i bolje teksture.

 

  • Uz mleko treba dodati i vino, zajedno s pilećim ili goveđim bujonom. Ova tri sastojka treba kuvati malo duže kako sos ne bi bio kiseo.

 

  • Ginov poslednji savet je da izostavite paradajz, koji se inače često dodaje.

 

  • Umesto njih trebalo bi dodati malo kaše ili koncentrata paradajza, a ceo sos završićete tako što ćete ga ostaviti da se kuva tri sata na laganoj vatri.

 

  • Sat i po ostavite poklopac i mešajte svakih 15 minuta.

 

  • Nakon sat i po skinite poklopac. Sos poslužite sa skuvanim taljateljama.

 

Džaba vam sav trud ako ovo radite: 12 najčešćih grešaka koje će uništiti svaku poslasticu!

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...