prestanite odmah

15 grešaka u kuvanju: Svi ih pravimo, zato nam jelo ne ispadne dobro!

U nastavku pročitajte šta treba izbegavati u širokom luku kod pripreme obroka

Recepti
Autor:
15 grešaka u kuvanju: Svi ih pravimo, zato nam jelo ne ispadne dobro!
Foto: Shutterstock

Koliko god se trudili da pripremimo ukusno jelo, nekada rezultat nije onakav kakav smo želeli i očekivali.

Mnoge domaćice prave određene greške u pripremi namirnica i u samom kuvanju, a da nisu toga svesne.

Dodavanje ulja u vodu u kojoj se kuva testenina

Mnoge domaćice dodaju ulje u vodu u kojoj kuvaju testeninu kako bi sprečile njeno lepljenje ili nekontrolisano ključanje.

Međutim, to nije dobra ideja ako testeninu planirate da poslužite uz sos jer će na ovaj način da se stvrdne zbog čega se neće dobro sjediniti sa sosom.

Bacanje vode u kojoj se kuvala testenina

Kada se testenina skuva često prospemo vodu u kojoj se ona kuvala , te testeninu ohladimo ispod mlaza hladne vode.

Ali, to je pogrešno! Zadržavanje vode u kojoj se testenina kuvala može da poboljša ukus jela. Ako ćete je sjediniti sa sosom, voda možeda pomogne da se svi sastojci bolje povežu, a tekstura bude konzistentnija.

Čuvaju zdravlje srca: Evo koja su najzdravija ulja za prženje i kuvanje!

foto: Shutterstock

Vreme pre prvog mešanja testenine

Veoma je važno da testeninu promešate odmah nakon što je ubacite u ključalu vodu. Tako ćete sprečiti njeno lepljenje jer testenina odmah ispušta skrob.

Odmrzavanje mesa pre pripreme

Kada izvadite meso iz zamrzivača najbolje bi bilo da ga ostavite malo na sobnoj temperaturi. U suprotnom, meso se neće ujednačeno ispržiti. Iznutra će ostati sirovo dok spolja dobijate zagorelu koricu.

Odmaranje mesa pre seckanja

Kada je meso termički obrađeno, većina sokova nalazi se u sredini komada. Kako bi se sokovi u mesu ujednačeno rasporedili, najbolje je sačekati neko vreme da se meso ‘’odmori’’.

Mešanje pirinča

Ako ne pripremate rižoto, pirinač je najbolje ne mešati. U suprotnom će se aktivirati skrob, te će pirinač biti kašast.

20 genijalnih trikova iskusnih domaćica za brže kuvanje i savršene obroke!

foto: Shutterstock

Podizanje poklopca za vreme kuvanja

Ako pirinač pripremate u loncu, najbolje je da ne podižete poklopac dok pirinač nije potpuno skuvan. Tako ćete izbeći rasipanje toplote zbog čega

može ostati manje kuvana na vrhu lonca u odnosu na dno.

Takođe, poremetiće odnos vlage u loncu zbog čega ćete dobiti suv pirinač.

Prženje hrane u ekstra devičanskom ulju

Tačka dimljenja ekstra devičanskog ulja je na niskom nivou. Stoga, ako odlučite da ispržite odrezak na ovom ulju, rizikujete neugodan miris i otpuštanje otrovnih supstanci.

Priprema sirove ribe

Ako ne sačekate da se sirova riba pre pripreme u tiganju potpuno osuši, nećete dobiti hrskavu zlatnu koricu.

Priprema zelenog lisnatog povrća

Kada operete bilo koju vrstu zelenog lisnatog povrća ostavite da se potpuno osuši. U suprotnom izgubiće ukus.

Evo kako najbolje da spremite mlade krompiriće: Spolja hrskavi, unutra meki i sočni! (RECEPT)

foto: Shutterstock

Dodavanje maslaca u pire

Ukusan pire ne možemo zamisliti bez dodavanja maslaca. Ali, stručnjaci upozoravanju da too može dovesti do povezivanja sa skrobom iz krompira.

Stoga, prethodno treba zagrejati maslac na tiganju dok se sasvim ne otopi.

Previše namirnica u tiganju

Kada pripremamo jelo za više ljudi, obično stavimo više sastojaka odjednom.

Ali, nismo svesni da prevelika gužva u tiganju isušuje namirnice.

Toplota se neće ravnomerno rasporediti, te jelo neće biti sočno kako biste želeli.

Dodavanje belog luka

Kako se beli luk brzo termički obrađuje, nikako ga ne treba dodavati na početku kuvanja kako bi ne biste uništili njegov ukus.

Naučnici sigurni: Ako beli luk koristite na ovaj način možete sprečiti demenciju, razvoj raka i poboljšati imunitet!

foto: Shutterstock

Nedovoljno zagrevanje tiganja

Pre pripreme jela, tiganj treba zagrejati nekoliko minuta. Ako to ne uradite, meso ili riba vam se neće dovoljno ispržiti.

Kuvanje koumpira pre pečenja

Stavljene sirovih krompira u rernu dovešće do toga da dobijete zagorelu koricu i sirovu unutrašnjost.

Stoga, da biste to sprečili, pre pečenja kratko prokuvajte krompir.

8 moćnih prednosti spanaća: Čuva srce i smanjuje rizik od dijabetesa!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs