Pravi savet

Ovo je najzdraviji način odmrzavanja hrane: Sve ostalo je pogrešno i može da vas košta života!

Ponekad nam se dešava da zaboravimo da na vreme izvadimo hranu iz zamrzivača, ali postoji brzo i efikasno rešenje za to

Recepti
Autor:
Ovo je najzdraviji način odmrzavanja hrane: Sve ostalo je pogrešno i može da vas košta života!
Foto: Shutterstock

Odmrzavanje hrane može trajati satima, pogotovo kada su u pitanju meso ili riba, a korišćenje mikrotalasne rerne se ne preporučuje zbog njenog štetnog uticaja na namirnice. Ali, postoje prirodni i bezopasni načini da namirnice odmrznete brzo i bez opasnosti po zdravlje vaše porodice.

Evo nekoliko pregloga kao da vaše namirnice omrznete brzo, a da ne koristite tehnike i sredstva koja mogu našteti namirnicama, a samim tim i vašem zdravlju.

Kako odmrznuti meso

Uzmize posudu hladne vode i komad mesa iz zamrzivača, zajedno sa kesom, položite u hladnu vodu. Pobrinite se da je kesa dobro zatvorena. Meso će na ovaj način biti odmrznuto za sat vremena.

Kako odmrznuti povrće

Povrće možete brzo odmrznuti tako što ćete ga ubaciti u ključalu vodu sa malo soli na par minuta. Pustite nekoliko minuta da ključa da ga ne biste skuvali i zatim izvadite i ostavite na sobnoj temperaturi još oko pola sata i povrće će biti odmrznuto i sačuvane boje, ukusa i tekture.

Kako odmrznuti voće

Što se voća tiče, ono je namirnica koja najviše nutrijenata gubi odmrzavanjem, ali i konistenciju i ukus, pa je nikako nemojte nasilno odmrzavati. Najpametnije je da smrznuto voće sipate u cedljku i ostavite na sobnoj temperaturi oko sat vremena i voće će se prirodno odmrznuti i zadržati oblik, ukus i miris.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs