saveti za domaćice

3 trika uz pomoć koji ćete proveriti da li je hleb zaista pečen: Nema greške!

U nastavku vam donosimo davete kako da proverite da li je vaš hleb dovoljno pečen

Trpeza 03.04.2020. - 16:53h Autor: Stil/Ordinacija.Večernji.hr
Foto: Shutterstock

Pošto smo u samoizolaciji zbog epidemije korona virusa, pravo je vreme da se više bavimo kuvanjem. Kako bismo izbegli čest odlazak u nabavku, kod kuće možemo ispeći savršen hleb.

 

Međutim, mnoge domaćice nisu sigurne kada je zapravo pravo vreme da hleb izvade iz rerne, odnosno kada je najbolje pečen.

 

Vizuelno

 

Što duže pečete, bolje ćete proceniti kako hleb treba da izgleda kad je spreman za jedenje. Uglavnom ćete to primetiti po kori hleba koja treba da bude suva, tvrda uz tamno zlatno smeđu boju s pokojom tamnom mrljom.

 

Ukoliko je korica svetla, ostavite još malo da se peče. U svim receptima je obično navedeno kako bi hleb trebalo da izgleda kad je pečen, pa koristiti uputstva dok ne postanete vešta kuvarica.

 

Brzi hleb sa praškom za pecivo: Naraste dvostruko! (RECEPT)

foto: Shutterstock

 

Dodirnite dno hleba

 

Izvadite hleb iz rerne i okrenite na drugu stranu, te lupite prstima dovoljno jako kako biste proverili da li je gotov. Ako čujete prazan zvuk, kao da je unutra šupljina, onda je gotov.

 

Ako prvi put koristite ovu tehniku , onda isprobajte hleb na svakih par minuta pred kraj dok ne shvatite samo kako se zvuk menja.

 

Poslužite se kuhinjskim termometrom

 

Stavite termometar u sredinu hleba da testirate da li je pečen. Hleb bez dodataka bi trebalo biti gotov kad je temperatura 190 Celzijusa u sredini. A ako ste mu dodali maslac ili mleko, hleb je gotov kad mu je temperatura oko 200 Celzijusa.

 

Ako niste sigurni, bolje je peći par minuta duže nego kraće. Naime, dodatnih 5 minuta neće uništiti hleb, a najgore što se može uraditi jeste da će hleb biti malo više suv sa spoljašnje strane.

 

Ako vam se često dešava da vam hrana nije dovoljno pečena ili vam sve zagori, proverite temperaturu u rerni termometrom kako biste bili sigurni u njenu ispravnost.

 

Hleb sa pivom i praškom za pecivo: Krckava kora i meka sredina! (RECEPT)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...