Bliži nam se Vaskrs

Počnite da odvajate i čuvate lukovinu: Prirodni načini da ofarbate jaja u sve boje!

Potrebne su vam samo biljke, odnosno namirnice i malo sirćeta

Recepti
Autor:
Počnite da odvajate i čuvate lukovinu: Prirodni načini da ofarbate jaja u sve boje!
Foto: Profimedia

Bliži nam se najveći hrišćanski praznik Vaskrs i već je vreme da polako razmišljamo o najlepšem običaju - farbanju jaja.

Budući da je čitava zemlja u vanrednom stanju, posvetićemo se prirodnim načinima farbanja. Naše bake su jaja farbale isključivo uz pomoć biljaka i na prirodan način mogiće je dobiti gotovo svaku boju. Evo i kako:

Lukovina za najlepšu crvenu ili braon

Ako volite boju koju ljuskama daje lukovina, vreme je da polako počnete da je sakupljate, kako biste imali dovoljnu količinu do Velikog petka, koji ove godine pada 17. aprila.

U zavisnosti od boje ljuske luka kao i dužine stajanja jaja u vodi u kojoj ste ih prokuvali, jaja će ispasti nežnije ili intenzivnije crvena, ili čak braon.

Ljubičasta vaskršnja jaja bez muke i veštačkih farbi: Kako da dobijete svetlucavu kraljevsku boju u jednom potezu!

foto: Stil

Intenzivno crvena

Potapanje jaja u sok od višnje daće najintenzivniju crvenu boju.

Žuta uz pomoć maslačka

Proleće nam donosi i mnoštvo maslačaka na zelenim površinama. Uberite ih, otkinite peteljke, cvetove prokuvajte u vodi zajedno sa malo sirćeta i ostavite kuvana jaja da stoje u njoj. Drugi način da dobijete jarko žuta jaja jeste da u litar vode stavite tri kašičice kurkume, dve kašičice sirćeta, prokuvajte i stavite jaja da stoje oko dva sata.

Farbanje jaja salvetama: Prirodno i prelepo, trebaju vam samo dve stvari! (FOTO)

foto: Profimedia

Mlevena crvena paprika daje narandžasta jaja

Pet kašičica mlevene crvene paprike i dve kašičice sirćeta prokuvajte u litri vode, pa spustite jaja u nju.

Pink vaskršnja jaja

Sok koji vam preostane od cvekle iz tegle prokuvajte sa malo sirćeta, spustite jaja da stoje u njemu i dobićete nežno ružičasta jaja.

Ljubičasti kupus daje tirkiznu boju

600 grama naseckanog ljubičastog kupusa dodajte u vruću vodu. Za svetliju boju držite jaja oko pola sata, a ako želite intenzivniju boju, ostavite ih u frižideru preko noći. Dodajte i malo sirćeta.

Mermerni izgled uz pomoć margarina: Najlepša tehnika za farbanje jaja! (VIDEO)

foto: Profimedia

Zelena jaja uz pomoć spanaća

Oko 100 grama listova spanaća i smrznutih borovnica usitnite u blenderu i dodajte litar soka od borovnice. Nakon što ste prokuvali i procedili dodajte dve kašičice kurkume u prahu.

Borovnice za ljubičasta jaja

Prokuvajte sušene borovnice u 250 mililitara vode. Pravilo je sledeće - što više borovnica, to će boja biti intenzivnija.

Na svaki od ovih načina možete farbati jaja koja ste uvili u čarape i ukrasili travčicama, za najlepše i najprirodnije šare.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs