fantazija ukusa

7 trikova vrhunskih kuvara: Evo kako da napravite najsavršenija poširana jaja na svetu!

Za uspešno poširana jaja treba malo vežbe, ali ako pratite ove savete napravićete savršenstvo

Trpeza 15.02.2020. - 19:07h Autor: Stil/Punkufer. Dnevnik hr.
Foto: Shutterstock

Kuvanje jaja u vodi bez ljuske, odnosno poširanje čest je način proveravanja veštine mladih kuvara.

 

Savršen oblik oblaka od belanaca i žumanaca koji curi na dodir oštrice noža nije uvek jednostavno postići.

 

Ako su jaja sveža, manji je rizik da će se raspasti tokom kuvanja. 

 

Sveža jaja

 

  • Slavni kuvar Džejmi Oliver najpre razbije jaja u posudu, te ih nežno spusti u vruću vodu koja nikako ne sme da ključa.

 

  • Nakon tri minuta izvadi ih šupljikavom kašikom.

 

Trik sa sirćetom

 

  • Gordon Remzi priprema najbolja jaja tako što posoli vodu i doda sirće.

 

Na taj način sirće pomaže u procesu stvrdnjavanja belanca u trenutku kad jaje dotakne zagrejanu vodu.

 

  • Jaja se uglavnom poširaju tako da se kašikom promeša voda dok se ne dobije mali vir vode u sredini lonca.

 

  • Ubacite u taj vir jaje i lagano kašikom usmerite belanca da se ne razbeži.

 

Nije svejedno: Ovo je jedino mesto u frižideru na kojem bi trebalo da čuvate jaja!

foto: Shutterstock

Pomoću folije

 

  • Džejmi Oliver predlaže poširana jaja u plastičnoj foliji, kesici za zamrzavanje jer se mogu dodati i razni začini.

 

  • Kesicu zavežite i spustite u vodu, te kuvajte na laganoj vatri kako se plastika ne bi previše zagrejala.

 

U kalupu za mafine

 

  • Neke domaćice poširaju jaja u kalupu za mafine, što je posebno praktično ako ih morate poslužiti više, a nemate vremena poširati jedno po jedno.

 

  • U kalupe se najpre dodajte po kašiku vode i  kap sirćeta, pa lagano spustite jaja.
  • Na 180 Celzijusa pecite oko 13 do 15 minuta.
foto: Profimedia

 

Jaja iz tiganja

 

Želite li to isto da uradite u tiganju poslužite se papirnatim korpicama za mafine.

 

  • Dodajte jaja, vodu i sirće, pa prebacite u tiganj.
  • Ulijte vode u tiganj i kuvajte na srednje jakoj vatri oko 5 minuta.

 

U mikrotalasnoj rerni

 

  • Jaja se mogu razbiti u posudu, preliti vodom i sirćetom ili limunovim sokom pa poklopiti i peći u mikrotalasnoj jedan minut.

 

10 sekundi kuvanja

 

  • Slavna kuvarica Džulija Čild jaja najpre kuva u ljusci oko 10 sekundi, pa ih guli i vraća u vruću vodu. Tako zadržavaju savršen oblik.

 

  • Najpre probuši jaja s dve strane iglom kako bi izašao vazduh, te ih stavlja u proključalu vodu.

 

  • Zatim ih izvadi i ostavi dva minuta da se ohlade toliko da ih može oguliti pa ih kuva još dva minuta.

 

Jaja čuvaju vaše zdravlje: Preporučena porcija je najviše 4 komada nedeljno!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...