evo u čemu je tajna

5 trikova profesionalnih kuvara za najbolju piletinu na svetu: Sočnije meso nećete probati!

Ovi kulinarski trikovi garantuju savršeno pečeno pile

Trpeza 11.02.2020. - 11:39h Autor: Stil/Punkufer. Dnevnik hr.
Foto: Shutterstock

Mnoge domaćice rado pripremaju za svoju porodicu pečeno pile i svaka ima neku svoju tajnu za bolju aromu i ukus.  


Kako biste bili sigurni koja je najbolja poslušajte savete profesionalnih kuvara.


Poznati kuvar Gordon Remzi otkriva da je tajna savršenog ukusa u maslacu.

 

  • Stavite maslac u veliku posudu, te posolite i pobiberite.
  • Dodajte maslinovo ulje i dobro promešajte.
  • Dodajte koricu limuna i sok, zgnječeni beli luk i naseckani peršun.
  • Pomešajte dok se sastojci ne sjedine.

 

  • Pile okrenite grudima prema gore i pažljivo odvojite kožicu od mesa duž cele gornje površine. Bitno je da znate da kožica ne sme da pukne.

 

  • Kada odvojite kožicu, ispod nje nagurajte smesu pripremljenog maslaca tako što ćete voditi računa da ravnomerno raspodelite na svim delovima.
  • Ostavite jednu veliku kašiku smese i na kraju celo pile obilno premažite i sa spoljašnje strane.
  • Meso prekrijte prozirnom folijom i ostavite preko noći u frižideru.

 

Male tajne profesinalnih kuvara: Ovih 6 sastojaka daju jelu neviđenu čaroliju ukusa!

foto: Shutterstock

Sa druge strane, Džejmi Oliver tvrdi da će dodavanje mleka omekšati meso. On priprema pečeno pile u mleku, limunu i belom luku.

 

  • Kuvar Markus Samuelson pre nego što piletinu stavi u rerni, prži  je u tiganju ili u velikom loncu tako da dobije laganu koricu.
  • Tada je zamota u foliju i peče sa svake strane oko 45 minuta. 
  • Poslednjih 20 minuta skida foliju i peče dok ne dobije lepu boju.
  • Piletinu pe pečenja možete da istrljate mešavinom maslinovog ulja, meda i limunova soka, a unutrašnjost napuniti čenom belog luka, crnim lukom, celerom, timijanom i ruzmarinom. 

 

Šef kuhinje Rori Doneli se drži pravila vodene marinade dan pre pečenja. 

 

  •  Za pile od nešto manje 2 kg pomešajte 55 grama soli u 900 ml vode.
  • Dodajte polovinu vode, te ubacite 2 odsto soli u količini vode. Na taj način nećete presoliti meso bez obzira na to koliko stoji u vodenoj marinadi.

 

  • Pre nego što pile stavite u rernu, istrljajte meso začinima pomešanom sa soli, te ubacite 1 limun, prepolobljenu pomorandžu, te zatvorite čačkalicama.

 

  • Meso stavite na suvi lim za pečenje i pecite bez dodavanja vode po 45 minuta sa svake strane.

 

Kuvarica Ina Garten savetuje da osim limuna i pomorandže ubacite i čen belog luka za bolju aromu.  

 

Najbolja i najhrskavija pohovana piletina na svetu: Uz ove savete stručnjaka garantovan je užitak za nepca! (RECEPT)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...