SAVETI ZA DOMAĆICE

Pirinač vam ispadne lepljiv i bezukusan: Kada ga kuvate sigurno pravite ovih 5 grešaka!

U nastavku pročitajte kako treba da postupite kada pripremate pirinač kako vam ne bi ispao kašast, već savršen

Trpeza 01.02.2020. - 18:05h Autor: Stil/Miss.24.sata.hr
Foto: Shutterstock

Mnogi ljudi uživaju u jelima sa pirinčom, ali kuvanje pirinča je za neke težak posao. Mnogi prave određene greške zbog kojih pirinač ispadne loš i lepljiv.


Pogrešna posuda

 

Veoma je bitno kakav lonac izaberete. Lonac debelog dna zadržava toplotu, te je ključan kada kuvamo pirinač po apsorpcijskoj metodi, odnosno kad ga kuvamo kao prilog i kad je bitno da se formira para ključna za proces kuvanja.

 

Ne ispirate

 

Ljudi koji preporučuju ispiranje pirinča pre kuvanja tvrde da se na njoj zadržavaju nusprodukti industrijskog ljuštenja pirinča poput pudera. Uz te ostatke, ispiranjem, ispiremo i deo skroba.

 

Veliki deo pirinča proizveden za prodaju na zapadnom tržištu ne sadrži tragove pudera, ali neke uvozne vrste poput basmati riže nekad se obrađuju s puderom. Dok vitaminizovan i obogaćen pirinač sigurno nije potrebno prati, jedno ili dva kratka ispiranja pod mlazom vode rezultirati će punijim, odvojenijim zrnima basmati pirinač. Ali, nikako ne treba ispirati pirinač za rižoto ili suši - ona mora ostati bogata skrobom jer je to važno za jelo.

 

Svi bacate vodu u kojoj se kuvao pirinač: Mnogo grešite, prava je riznica zdravlja!

foto: Shutterstock


Ne namačete aromatičan pirinač

 

Aromatičnan pirinač poput basmati pirinač ili bademov treba pre kuvanja namočiti da bi se sačuvalo ulje koje joj daje njenu poznatu aromu.

 

Kuvanjem se ulje uništava i zato je važno kuvanje svesti na minimum, a to se postiže namakanjem. Treba namakati u više vode nego što je potrebno da se pirinač skuva. Tako se ubrzava proces kuvanja i do 20 odsto.

 

Kuvate na prejakoj vatri

 

Kad pirinač kuvamo na prejakoj vatri, ona se rastvori gotovo kao kokica, te ispušta skrob, a uništava teksturu zrna.

 

 Čak i ako planirate da napraviti samo pirinač na mleku, morate izbeći rastvorena zrna. Pirinač treba da provdri, ništa više od toga. Kuva se na slaboj vatri. 

 

Dižete poklopac dok se kuva

 

Ukoliko pirinač kuvate na pari, ne smete dizati poklopac tokom kuvanja. To produžava proces kuvanja jer se gubi pritisak i para. 

foto: Shutterstock

Kad se diže poklopac, razmera vode i pirinča se poremeti.Osim ako dodajete neke začine ili provjeravaš je li pirinač upija svu vodu, lonac sa pirinčom onemojte dirati. 

 

Svi pogrešno kuvate pirinač, a može biti opasno po zdravlje: Evo kako je jedino ispravno!

 

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...