Neodoljivo

Moja mama i od bajatih lepinja napravi čudo: Ovo morate da probate! (RECEPT)

Prave se brzo i lako, a sve sastojke sigurno već imate - svima nam ostaju da se povlače po frižideru i kuhinji

Trpeza 27.12.2019. - 10:41h Autor: Stil.kurir.rs
Foto: Shutterstock

Moja majka za najveći greh smatra bacanje hrane. Kod nje svaki komad hleba može (i mora!) da se iskoristi, a kada biste svi bili u prilici da probate njene izmišljene đakonije, sigurno nikada ne biste pogodili da su u pitanju namirnice koje su preostale od nekog drugog ručka, testa koja su obajatila ili da je u frižideru imala samo tri stvari.

Tako smo nedavno imali priliku da uživamo u punjenim lepinjama, koje su bile tako hrskave i meke, sočne i bogate, da biste pomislili da su ispale pravo sa nekog fensi bloga sa receptima ili sa Instagram naloga sa milion pratilaca.

 

Pitam ja mamu: Pa šta je ovo, kako je dobro! A ona kaže: Znaš one lepinje što si kupila, pa ih posle niste ni pipnuli, nego ste kupovali novi? Zavrljačim ja njih u zamrzivač, pa i ja zaboravim. I juče preturam po frižideru - nigde ništa, pa bacim oko na zamrzivač. Nađem njih, i odmah mi sine ideja. Pokupim one liske slanine, pršute i šunke, što vi kao neki ludaci ostavljate po jednu u foliji, kao da će vam provaliti creva ako pojedete još jednu lisku, i onaj komad mocarele što je ostao od pice, malo pavlakice, malo sira, belog luka, i to ti je sve!

 

Njeno "malo ovog, malo onog, a ovo po potrebi" meni nikad nije baš najjasnije kako se pravi, pa je zamolim da opet napravi, da bih mogla da ispratim recept i količine. I evo ga:

 

Potrebno je: 10 lepinjica, 10 liski suvomesnatog (sa slaninom su najukusnije, ukus je najintenzivniji), dve kašike pavlake ili jogurta, oko 100 g sira, 200 g mocarele, malo belog luka u prahu, malo origana.

 

Priprema: Lepinjicama odsecite vrhove, ali tako da s jedne strane ostanu spojeni za lepinjice. Izdubite sredinu (ne mora skroz do korice), pa sredinu izmrvite rukama i pomešajte sa izgnječenim sirom i pavlakom ili jogurtom. Unutrašnjost izdubljenog dela lepinjice obložite slaninicom, pa napunite filom od sira, pospite sa malo belog luka u prahu, a odozgo narendajte mocarelu. Pospite sa malo origana i poklopite vrhom.

 

Poređajte u pleh i zapecite 15-20 minuta na 200 stepeni, dok se mocarela ne istopi, a korica postane fino krckava.

 

(Stil.kurir.rs)

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...