Svi radimo naopako

Ovih 8 namirnica profesionalni kuvari nikad ne stavljaju u frižider: Hladnoća im kvari ukus i teksturu!

Da li i vi pravite ove greške?

Trpeza 10.12.2019. - 16:18h Autor: Stil / Ordinacija.hr
Foto: Shutterstock

Predstavljamo vam listu osam namirnica koje profesionalni kuvari nikada ne stavljaju u frižider! Pravite li vi tu grešku?

 

1. Kečap


"Ako je kečap bio u frižideru, ja uvek probam da li se promenio ukus. On ima svoje prirodne kiseline zbog kojih bez problema može da stoji u kuhinjskom elementu. Ako ga ne koristite često, najbolja opcija jeste da ga stavite u frižider, ali morate da znate da će se ukus promeniti", otkriva kuvar Majkl Šulson.

 

2. Mocarela


"Ona će u frižideru postati veoma tvrda i izgubiće svoju predivnu strukturu i ukus", tvrdi glavna kuvarica u jednom poznatom restoranu Melisa O'Donel.

 

3. Jaja


"Moja majka nikad u frižider nije stavljala jaja, a ja sam primetila da ona imaju čudan, ustajali ukus. Kod kuće ih držim na policama ali maksimalno nedelju dana nakon kupovine", smatra Majkl Beltran, kuvar i vlasnik restorana.

 

4. Koštunjavo voće


"Sezona koštunjavog voća poput breskvi, šljiva, nektarina i marelica traje jako kratko, kada se beru i šalju u prodavnice. Najbolje ih je jesti kad su sveže, a ako se stave u frižider, postaće mekane. Možete ih čuvati u frižideru ako od njih planirate da napravite kolač ili kompot. Možete ih staviti u ​​zamrziva​č samo u komadima, kao deo deserta, nikako celu voćku", savetuje kuvar i voditelj Džet Tila.

 

Greške kod kuvanja testenine: Zbog njih ispada slepljena, bezukusna, bljutava!

foto: Shutterstock

5. Majonez


"To se odnosi samo na one kupljene, a ne na domaći proizvod. Kiseline u majonezu usporavaju razvoj bakterija pa hlađenje nije potrebno. Majonez je mnogo bogatijeg ukusa ako se skladišti na sobnoj temperaturi", smatra Rasti Bovers, vlasnik restorana.

 

6. Paradajz


"Njiega nikada ne stavljate u frižider. Na sobnoj temperaturi će sazrevati tokom čega će se svi sokovi pomešati i ravnomerno rasporediti. Ako ga čuvate u frižideru, ukus neće biti ni približno savršen a sam paradajz će postati tvrd", savetuje kuvar Džejson Bergeron.

 

7. Puter


"Ima li išta na ovom sv​ietu napornije od razmazivanja tvrdog putera po hlebu?! Ako ga čuvate na sobnoj temperaturi, uvek vam je pri ruci i spreman za korišćenje", kaže Biran Landri, kuvar i vlasnik restorana.

 

8. Čokolada


"Mnogo je onih koji čokoladu drže u frižideru jer veruju da će tako duže trajati. Ali događa se upravo suprotno - uništava se tekstura, aroma i ukus ove savršene poslastice", zaključuje kuvar Dijego Oka.

 

Zašto vam meso ispada suvo, žilavo i prepečeno: 5 najvećih grešaka u pripremi svinjetine!

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs