kuvari savetuju

Svi pravite ovih 5 grešaka kada pržite meso u tiganju: Zato vam nije meko i sočno!

Da biste ispržili dobar komad mesa potrebno je da izbegavate određene stvari

Trpeza 29.11.2019. - 20:48h Autor: Stil/Punkufer. Dnevnik hr.
Foto: Shutterstock

Za ukusnu piletinu ili krmenadle ne treba nam rerna, ali samo ako se pridržavamo saveta vrsnih kuvara.

 

Kuvari savetuju da komad mesa posušite papirnatim ubrusom pre pečenja ili ako ga ostavite nekoliko sati u frižideru da ne bude vlažno.

 

Dobro ga je i posoliti najmanje 45 minuta ranije jer tako brže postiže temperaturu na kojoj se dobija slast.

 

Odmrzavate meso na pogrešan način

 

Najbolji način odmrzavanja mesa je u frižideru.

 

  • Izvadite ga iz zamrzivača, ostavite u posoljenoj vodi u loncu, stavite u frižider i zaboravite na njega dok se ne odmrzne.
  • Na taj način ćete smanjiti rizik od zaraze, a i meso se neće skuvati na površini, kao što je slučaj kad odmrzavamo meso u mikrotalasnoj rerni.

 

Stavljate hladno meso u tiganj

 

Stavimo li meso iz frižidera direktno na tiganj, rezultat bi nas lako mogao razočarati.

 

Ostavite ga najmanje 15 minuta na sobnoj temperaturi, ali ne više od jednog sata van frižidera. Rezultat će biti sočno meso.

 

Zašto vam meso ispada suvo, žilavo i prepečeno: 5 najvećih grešaka u pripremi svinjetine!

foto: Shuterstock

Nestrpljivo dodajete meso u tiganj

 

Ukoliko niste dovoljno zagrejali tiganj, meso će vam se zalepiti za dno, a sva sočnost iz mesa će nestati.

 

Kuvari savetuju da najpre stavite malo ulja na tiganj koji dobro zadržava toplotu.

 

  • Zagrejte tiganj i stavite meso pre nego što ulje počne da se cvrči.
  • Ako pečete meso koje samo na jednoj strani ima kožu, gledajte da ta strana ima prednost na tiganju.
foto: Shutterstock

 

Prebrzo okrećete komade

 

  • Meso je spremno za okretanje na tiganju kad prestane da se lepi za površinu. To ćete proveriti tako da lagano podignete rub mesa - ako ima zlatnosmeđu boju i ne lepi se, onda možete da ga okrenete na drugu stranu. Jedino ćete tako dobiti finu hrskavu koricu.

 

Previše pojačavate ili smanjujete vatru

 

  • Najbolje bi bilo de da vatra bude jaka na početku, dok se meso ne zapeče, a zatim smanjite na srednju temperaturu.
  • Nemojte se udaljavati iz kuhinje dok se peče, ali ne treba ni neprestano bockati meso, okretati ga ili gurkati jer neće biti ukusno.
  • Kada meso bude gotovo, ugasite vatru i sklonite tiganj s ringle kako se ne bi isušilo.

 

3 trika za najsavršeniju marinadu: Ovako ćete napraviti najsočnije i najmekše meso ikada!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...