primenite ove trikove

Vrhunska kuvarica otkriva: Ovi trikovi garantuju najsavršenije meko i tvrdo kuvano jaje!

U nastavku pročitajte uz pomoć kojih trikova ćete skuvati savršeno jaje

Trpeza 10.10.2019. - 18:20h Autor: Stil/Miss.24.sata.hr
Foto: Shutterstock

Jaja su u mnogim domaćinstvima jedan od najčešćih izbora kada je priprema doručka u pitanju, ali postoje i oni koji ih izbegavaju zbog holesterola.

 

Iako postoji uvreženo mišljenje da stvaraju loš holesterol, mnogi nutricionisti savetuju da ih ipak uvrstite u svoju ishranu jer su hranljiva i daju osećaj sitosti.


Britanska televizijska kuvarica Delia Smit u svom priručniku za kuvanje otkriva da jaja ne valja kuvati čim ih izvadite iz frižidera jer će tada ljuska brzo pući.

 

Ona kaže da lonac u kojem se kuvaju jaja ne sme da bude preveliki, kao i da jaja kuvate na laganoj vatri.


Međutim, najvažnije kod pripreme jaja jeste vreme kuvanja s obzirom na to da od toga zavisi tvrdoća.

 

Delia navodi par saveta za savršeno skuvano jaje:

 

Meko kuvano jaje

 

  • Kada se jaje oprezno spusti u lončić provrele vode, treba ih kuvati oko jedan minut.
  • Zatim se lonac se poklopi i skloni s vatre.
  • Jaje u vodi ostaje šest ili sedam minuta.
  • Šestominutno stajanje rezultiraće tečnim žumancetom i mekim belancetom.
  •  Posle sedam minuta žumance će biti kremastije i belance potpuno stabilno.
foto: Shutterstock


Tvrdo kuvano jaje

 

  • Jaja stavite u hladnu vodu, a potom na vatri kuvajte šest ili sedam minuta.
  • Trik je u tome da jaja odmah posle kuvanja stavite pod hladnu vodu nekoliko minuta. Tamo treba ostati sve dok ne budu dovoljno hladna da se neometano mogu dodirivati i servirati.

 

Koji način pripreme jaja je najzdraviji: Samo ovako ćete izvući sve hranljive materije i izbeći holesterol!

foto: Shutterstock

Trik za brzo guljenje jaja

 

  • Najlakši način je da tvrdo kuvano jaje stavite u čašu vode koju ćete poklopiti dlanom i potom mućkati dok ne otpadne sva ljuska.

 

Šta nikako ne smete da radite?


 Jaja se nipkako ne smeju pripremati u mikrotalasnoj. Stručnjaci kažu da može biti opasno i prouzrokovati ksploziju.

 

Koliko jaja dnevno smete da pojedete i kako da proverite da li su pokvarena: Bitno je da znate!

 

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...