tvrde mnogi kuvari

Pečurke spremate pogrešno: Ovu grešku svi pravite, zato vam ispadaju mekane i bezukusne!

Većina stručnjaka objašnjava da pečurketreba očistiti od prljavštine s malom četkicom

Trpeza 18.09.2019. - 10:47h Autor: Stil
Foto: Shutterstock

Pečurke su fascinantna hrana koja poseduje važna svojstva korisna za zdravlje. Pune su vitamina A, C, B1, B2 i D i minerala kao što su gvožđe, mangan, fosfor i kalijum.

 

Kad ih kupimo, uvek ćemo na njima videti puno crne pršljavštine. Stoga, svi mislimo da treba da ih peremo pod mlazom vode pre nego što ih iseckamo i počnemo pripremu obroka.

 

Ali mnogi kuvari tvrde drugačije! S obzirom na to da pečurke u sebi imaju gotovo 80 odsto vode, te da ukoliko ih peremo vodom upiće previše vode i pretvoriti se u mekanu masu bez ukusa.

 

Zašto pečurke ne smemo da dajemo deci: Šteta nadmašuje korist!

foto: Shutterstock


Većina kuvara je saglasna da umesto toga pečurke treba očistiti od prljavštine s malom četkicom.

 

  • Cele pečurke možete brzinski isprati pod vodom, ali ih nikako nakon toga nemojte mokre staviti u frižider i ostaviti nekoliko sati. Ako to uradite, one će postati ljigave i lepljive.
  • Zato ih operite u cediljki, proverite jeste li skinule svu prljavšinu, protresite ih i onda ih dobro osušite, najbolje papirnatim ubrusom.
  • Tek tada ih možete seckati.
  •  Ako želite da ih sveže dodate u salatu termički neobrađene, onda ih nemojte prati, samo ih očistite četkicom.
  • Pečurke pripremajte neposredno nakon što ste ih oprale i nikad nemojte prati već iseckane pečurke.

 

Izvor zdravlja i mladolikosti: Pečurke štite srce, jačaju kosti i čuvaju mozak!

 

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...