Da li ste znali?

Priča koju krije jedna od najpopularnijih poslastica današnjice!

Iako je kod nas omiljen tek nekoliko godina, čizkejk zapravo ima mnogo dužu istoriju nego što možete da zamislite

Recepti
Autor:
Priča koju krije jedna od najpopularnijih poslastica današnjice!
Foto: Promo

Čizkejk je na našim prostorima pre nekoliko godina bilo moguće probati samo u odabranim restoranima. Danas je jedna od najomiljenijih i najrasprostranjenijih poslastica ne samo kod nas, već i širom sveta.

Ovaj kolač zapravo ima dugu istoriju, dužu nego što mislite. U ukusu prvog čizkejka, kolačića pravljenih od brašna, žita, meda i sira, uživali su takmičari prvih Olimpijskih igara u staroj Grčkoj 776. godine pre nove ere.

U korigovanoj verziji čizkejka (jaja umesto žita) uživali su kasnije i Rimljani, ali u posebnim prilikama. Recept se zatim proširio i na ostatak Evrope. Moderan čizkejk nastaje na tlu Amerike sa pojavom originalnog krem sira 1872. godine.

Recept se vremenom menjao i u svakoj zemlji se praktikuje poseban način pripreme, ali ono što je bez obzira na vreme i područje ostalo nepromenjeno jeste sir kao sastojak.

Tako se u Nemačkoj, Poljskoj i Skandinaviji koristi kvark sir (sličan sremskom siru), u Francuskoj neufhatel (mekan i grudvičast), u Italiji maskarpone (nemasni sir nalik pavlaci), u Mađarskoj turoš (blagi sir od surutke), u Grčkoj micitra (sveži ovčji ili kozji sir), u Japanu tofu sir (biljni sir od soje).

Odnedavno i Srbija može da se pohvali domaćim proizvodom, pravljenim baš za ove potrebe – A la Kremom. Reč je o sirnom namazu, sačinjenom od pažljivo biranog i kontrolisanog mleka sa domaćih farmi.

Ovaj namaz Mlekare Šabac kremaste je strukture i prijatnog ukusa, a osim što je idealan za pravljenje čizkejka, savršen je i za rolate, jelo i filove. Trajnost ovog proizvoda postiže se posebnim tehnološkim postupkom bez konzervansa i aditiva.

Među najpopularnijim čizkejkovima svakako je njujorški, koji je specifičan po tome što se voćni sloj ne stavlja direktno na kolač, već se preliva sirupom od voća i peče se u rerni. Posebnu pažnju privukao je i recept za japanski čizkejk koji se pravi od samo tri sastojaka – jaja, čokolade i sirnog namaza.

Ako ste ipak od onih koji su zaljubljeni u čizkejk kakav ga mi poznajemo, predlažemo vam sledeći recept koji će od vas napraviti pravog majstora za ovu poslasticu.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs