Informišite se

6 jela koja se ne smeju podgrevati: Otrovaćete se!

Najbolje je da sve što vam pretekne od ručka bacite

Trpeza
Autor:
Foto: Profimedia

Evropski savet za ishranu upozorava da nije dobro zagrevati prethodno pripremljena jela. To može dovesti do neželjenih posledica i to zbog činjenice da se neke vrste bakterija veoma brzo razmnožavaju pri sobnoj temperaturi od 5 do 65 Celzijusa. Kao rezultat toga, povećava se rizik od trovanja hranom i pojave različitih problema sa varenjem, kao što su nadimanje, grčevi stvaranje gasova.

 

Mnogi ne znaju koji proizvodi se ne mogu zagrevati, zato smo napravili listu hrane koju ne smete vraćati ponovo na ringlu:

 

1. Pirinač

 

Ako pirinač ponovo izložite visokim temperaturama može da izazove trovanje hranom. Idealno je jesi pirinač odmah nakon spremanja, i nikako ga ostavljati u frižideru i ponovo jesti nakon 24 sata.

 

2. Krompir

 

Nakon zagrevanja krompira mnoga njegova hranljiva svojstva se gube, a osim toga ovo povrće sadrži i supstance koje mogu da izazovu simptome slične trovanju kada se ponovo podgreju.

 

3. Celer

 

Iako mnogi ljudi celer jedu svež, oni koji ga spremaju na visokim temperaturama moraju da znaju da ga ne smeju podgrevati jer rizikuju da se otruju. Činjenica je da celer sadrži nitrate, koji su pod uticajem toplote izuzetno štetni po zdravlje. U velikim koncentracijama mogu povećati rizik od raka.

 

 

4. Cvekla

 

Nutricionisti preporučuju korišćenje sirove cvekle koja je odličan antioksidans, sadži važne minerale i vitamine. Međutim kuvana cvekla koja se pri tome podgreva, može da vam znatno uništi organizam.

 

5. Piletina

 

Zbog samonele, preporučuje se konzumiranje dobro termički obrađene piletine. Kada se piletina podgreva pa jede, može da izazove ozbiljno nadraživanje želuca.

 

6. Pečurke

 

Ne preporučuje se podgrevanje pečuraka jer mogu da izazovu nadimanje i proliv. Isto tako ostavljanje pečuraka na sobnoj temperaturi posle kuvanja može da bude izuzetno opasno.

 

 

(Stil.kurir.rs)

 

 

 

 

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...