Slavska trpeza

Tradicionalni jelovnik za Đurđevdan: Proslavite slavu bogato! (RECEPTI)

Još malo pa je Đurđevdan, da li ste odlučili šta ćete da spremate?

Recepti
13:23h Autor:
Tradicionalni jelovnik za Đurđevdan: Proslavite slavu bogato! (RECEPTI)
Foto: Shutterstock

Veliki broj vernika u ponedeljak, 6. maja, proslaviće krsnu slavu Đurđevdan.

U pitanju je jedan od velikih praznika, a mi vam donosimo predlog trpeze koja će ulepšati vašu slavsku gozbu i oduševiti sve goste!

Da počnemo od najvažnijeg i najosnovnijeg - kolač, žito, sveća i vino obavezni su na stolu, sve drugo je stvar izbora i mogućnosti.

Veče uoči Đurđevdana ili rano ujutro na sam praznik, domaćica kuće treba da umesi slavski kolač od čistog pšeničnog brašna, u koji se dodaje malo bogojavljenske i vodice osvećene pred slavu.

Recept za slavski kolač:

Potrebno je: 400 ml svežeg mleka;1 kocka (42 g) kvasca; 3 kašike šećera; 1 kašika soli; 2 jaja + belance od trećeg; 1 kašičica sirćeta; 3 kašike ulja; oko 1 kg brašna, može i više; maslac - za premazivanje; susam.

Priprema: Prvo aktivirajte kvasac, pa zatim umutite jaja sa preostalim mlekom i dodajte prosejanom brašnu. Zamesite srednje tvrde testo, pa ostavite da naraste. Testo podelite na 5 lopti i svaku razvijte u koru u obliku kruga. Ređajte jednu na drugu, tako što svaku mažete maslacem, osim poslednje. Isecite ih na 8 dela osim sredine.

Jednu od kora isecite na 3 trake i napravite pletenicu, drugu koru isecite po sredini, pa krajeve okrenite ka njoj i savijte nadole. Ostavite pogaču da naraste, pa je premažite žumancetom, mlekom i uljem. Pecite na 160 stepeni oko 40 minuta.

Stari recept za slavski kolač: Kako da umesite i ukrasite savršenu pogaču! (FOTO)

Slavsko žito

Žito se sprema od čistog i otrebljenog zrna pšenice u čistoj vodi. Zatim se cedi i melje, a radi lepšeg ukusa, dodaju se mleveni orasi i mleveni šećer.

Tajni sastojak za savršeno slavsko žito: Jedan začin pravi veliku razliku! (RECEPT)

Posle slavskog žita, gosti se dočekuju sa bogatom mezom na stolu. Pored suhomesnatih proizvoda predlažemo vam da napravite i poslužite i :

Ruska salata:

Potrebno je: 2-3 kuvana jaja; 1 krompir; 1 veća šargarepa; 3-4 kisela krastavčića; 100 gr graška; 1 crvena kisela paprika; 1 šolja od 100 ml majoneza; 1 kašika senfa; 1 kašika sirćeta iz kiselih krastavčića; 100 gr suvog vrata ili belog mesa piletina; soli.

Priprema: Skuvati krompir, grašak, šargarepu .. Kad se ohladi iseckati na sitne kockice. U činiju staviti kuvano povrće, kuvana seckana jaja, kuvan krompir, dodati seckanu papriku i krastavčice, kao i seckani suvi vrat. Dodati majonez, senf, soli kašiku sirćeta. Sve dobro izjednačiti i ostaviti u frižider da se dobro ohladi. Služiti uz pečenje ili kao prilog za drugo meso.

Kočijaška salata: Savršen dodatak baš svakom jelu! (RECEPT)

Pita sa sirom od gotovih kora:

Potrebno: 500 gr tankih kora; 30 gr kvasca; 250 ml mleka; 6 kašika brašna; 100 ml ulja; 200 gr sira; 200 gr kiselog mleka.

Priprema: Sir izdrobiti, dodati kiselo mleko. Kvasac potopiti u mleku, pa dodati ulje i brašno i sve dobro izjednačiti. Raširiti jednu koru na sto pa do nje dodati još jednu. Kore četkicom namazati sa mlekom, brašnom i kvascem, a izmrvljen sir poređati na dno kora. Malo saviti stranice pa uviti u tanku rolnicu. Malo je premazati uljem i uviti u krug.

Pleh podmazati uljem i staviti našu uvijaču u pleh. Tako uraditi do utroška materijala. Ako ostane još kašikom dodati odozgo na rolnice tj. naš burek.

Rernu uključite na 200 stepeni C i pecite oko 40 min.

Bosanska pita sa sirom: Njeno veličanstvo savijača!

foto: Shutterstock

Slana torta ajvarka

Sastojci: 200 g ajvara, 150 g kačkavalja, 5 jaja, 9 kašika brašna, 400 ml pavlake, pola glavice luka, 1 prašak za pecivo, ulje, so, mleveni crni biber.

Priprema: Odvojiti žumanca od belanaca. Žumanca umutiti, pa dodati pola pavlake i pola količine ajvara. Posoliti po ukusu i ponovo mutiti mikserom dok se ne dobije homogena smesa. Posebno izmešati prašak za pecivo i brašno, pa dodati smesi od žumanaca.

Posebno umutiti belanca, malo posoliti, pa polako umešati u smesu sa žumancima. U podmazan pleh obložen papirom za pečenje sipati smesu i peći 30 minuta na 220 stepeni.

U međuvremenu, pripremiti fil - u dublji sud sitno iseckati luk i izrendati kačkavalj. Dodati preostalu pavlaku, preostali ajvar i izmešati da se sjedini. Pečenu koru iseći na tri jednaka dela. Prvi deo kore prevrnuti na lice i na njega sipati pola fila.

Odozgo poklopiti drugom korom, staviti ostatak fila i poklopiti trećom korom. Celu tortu premazati smesom od pavlake, odozgo narendati kačkavalj i ukrasiti ajvarom ili rendanim jajima.

Slana torta od palačinki: Postaće omiljeno jelo vaših najmilijih! (RECEPT)

Slava ne bi bila slava a da goste ne dočekate sa supicom:

Domaća supa sa knedlama

Sastojci: pola pileta, 1 šargarepa, peršun, paškanat, 1 manji krompir, 1 manji prepečen luk, nekoliko zrna bibera, so, suvi začin.

Za knedle: griz, mast ili ulje, jaja.

Priprema: Jednu opranu i očišćenu šargarepu izrendati i propržiti na malo ulja, dodati iseckan paškanat, krompir, prepečen luk, biber i meso. Naliti vodom i kuvati dok se ne skuva meso. Rešetkom povaditi meso i krompir, pa meso odvojiti od kostiju i vratiti u šerpu. Dodati so i malo začina.

U tanjir staviti na vrh kašičice masti (može i ulja), dodati 1 jaje i dobro izjednačiti, pa dodati 5-6 kašika griza i na vrh noža praška za pecivo. Izmešati, pa kašičicom vaditi knedle i spuštati u supu. Kuvati još 2-3 minuta.

Gotova za pola sata: Krem supa od brokolija (RECEPT)

Sarma od listova vinove loze

Potrebno je: 40 listova vinove loze; 500 g mešanog mlevenog mesa (svinjsko i goveđe, teleće ili jagnjeće); 2-3 glavice crnog luka; šolja pirinča; 1 jaje; peršun so, biber; kašika brašna; malo ulja; malo mlevene paprike.

Priprema: Iseckati luk i propržiti na ulju. Dodajte meso i pržite dok ne dobije lepu boju, začinite solju i biberom po ukusu, pa dodajte peršun, pirinač i jaje. Dobro izmešajte. Vinove listove dobro očistiti od peteljki, pa skuvati u slanoj, ključaloj vodi. Kad listovi omekšaju, znači da su kuvani. Ostaviti ih da se iscede, pa ih isprati hladnom vodom.

Pripremljeni fila sa mesom stavljati na vinove listove i uvijati sarme. Savijate što čvršće, tako da ne mogu da se raspadnu, a ređajte ih u šerpi što bliže jednu drugoj. Prelijte toplom vodom i stavite da se kuva na tihoj vatri. Do kraja kuvanja, voda treba da ispari. Pred kraj kuvanja dodajte zapršku napravljenu od brašna, ulja i malo mlevene paprike. Kuvajte još malo, pa prebacite u rernu da se zapeče. Služite tople sarme uz kiselo mleko ili pavlaku.

Prava srpska sarma: Pratite korak po korak i sigurno će vam uspeti! (RECEPT)

Glavno jelo neka vam bude meso, ali spremljeno po želji. Neko za Đurđevdan tradicionalno peče prase, a oni koji nemaju mnogo gostiju koriste pečenje iz rerne.

Naš predlog je svinjetina iz rerne:

Potrebno je: komad prasetine; 30 grama masti; so; pivo.

Priprema: Posolite komade prasetine, utrljajte so sa svih strana i postavite meso tako da kožica bude okrenuta na gore.

U pekač sipajte oko 30 ml vode. Komad mesa prelijte sa 30 grama rastopljene masti. Pecite na 250 stepeni Celzijusa u prethodno zagrejanoj rerni. Povremeno, na oko 20 minuta, izvadite pekač i probušite meso viljuškom na nekoliko mesta. Tako ćete sprečiti da kožica pukne zbog pregrevanja i da bi masnoća koja se nalazi ispod kožice izašla i prelila površinu mesa.

Dužina pečenja zavisi od težine komada mesa i računa se 1kg = 1 h pečenja + još 10 minuta kada se otklopi i pusti da se kožica jače zapeče. Ukoliko je prase starije onda na početku i nekoliko puta tokom pečenja prase prelijte pivom kako bi kožica bila ukusnija.

Savršeno kao da je sa ražnja: 4 trika za najhrskavije i najsočnije pečenje iz rerne! (RECEPT)

foto: Profimedia

Đurđevdan se ne može zamisliti bez torte, pa vam predlažemo:

Gazela torta

Sastojci: 8 jaja, 8 kašika šećera, 8 kašika brašna, kašičica soka od limuna.

Za fil s orasima: 200 g šećera, 50 ml soka od pomorandže, 50 ml soka od limuna, 300 g oraha, kora od jednog limuna, kora od jedne narandže, 220 g putera.

Za fil od pomorandže: 50 ml proceđenog soka od narandže, kašika soka od limuna, 110 g šećera, 2 kašike šećera, 4 žumanceta, 160 g putera.

Zagrejte rernu na 200 stepeni i pripremite dve okrugle tepsije prečnika 23 cm. Razdvojte belanca od žumanaca, pa ih mikserom umutite sa sokom od limuna. Postepeno, kašiku po kašiku, dodajte oko polovinu šećera i mutite dok se šećer ne istopi i sneg ne postane čvrst i sjajan. Umutite žumanca i preostali šećer, pa pažljivo sjedinite mase postepeno dodajući brašno. Sipajte masu u podmazane plehove, smanjite temperaturu na 150 stepeni i pecite oko 45 minuta.

Ohlađene kore horizontalno presecite nazubljenim nožem da dobijete četiri kore. Stavite orahe u tankom sloju u tepsiju i pecite na 180 stepeni oko 10 minuta, dok ne zamirišu. Sameljite ih i ostavite na stranu. Otopite šećer u soku od narandže i limuna, zagrejte do ključanja, pa kuvajte oko minut, skinite sa vatre i dodajte mlevene orahe i rendanu koru od limuna i narandže.

Dobro izmešajte i ostavite da se ohladi, pa sjedinite sa dobro umućenim puterom. Pripremite šećerni sirup tako što ćete rastopiti pola šolje šećera u soku od narandže i limuna. Stavite na tihu vatru da vri dok ne počne da dobija gustinu. U velikoj metalnoj posudi umutite mikserom žumanca i dve kašike šećera, pa posudu stavite u lonac sa ključalom vodom i mutite mikserom dok u tankom mlazu sipatešećerni sirup.

Kuvajte mešajući oko pet minuta, pa ostavite fil da se ohladi. Penasto umutite puter, pa u njega postepeno, uz mućenje, dodajte masu s jajima. Sačuvajte trećinu žutog fila od narandže za dekoraciju, pa ostatak podelite na četiri dela. Podelite fil sa orasima na pet delova.

Prvu koru premažite četvrtinom žutog fila od narandže, pa preko njega premažite petinu fila sa orasima. Poklopite drugom korom i ponavljajte filovanje dok ne nafilujete celu tortu. Poslednju petinu fila sa orasima premažite preko stranica torte. Sačuvanim žutim filom od narandže napunite špric za ukrašavanje. Koristite priključke sa vrhom u obliku zvezdice i kruga.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs