Evo u čemu je tajna

Italijanski proizvođač testenine otkriva: Kako da izvučete božanski ukus iz paste - ove dve greške vam uništavaju jelo!

Kaže i da testenina lako otkriva kuvara amatera

Trpeza 18.04.2019. - 16:45h Autor: Stil / 24sata.hr
Foto: Profimedia

Vrhunski italijanski proizvođač testenine Đovani Rana je zajedno sa svojom snajom Antonelom odlučio da podeliti tajnu za savršeno pripremljenu testeninu. Koliko god to jelo bilo jednostavno za pripremu, ipak dosta nas pravi jednu veliku grešku.

 

Prvi deo tajne se odnosi na sos, tačnije količinu sosa koju je potrebno dodati testenini kako bi iz nje izvukli najviše ukusa. Dok većina ljudi skuvanoj testenini dodaje puno sosa kako bi jelo bilo ukusnije, Đovani kaže da je to velika greška.

"Kad imate izvrsnu sveže skuvanu testeninu, osnovni ukus je u samoj testenini. Potrebno je samo trunka maslinovog ulja i parmezana kako bi se svi ukusi povezali. Ako želite jači ukus, treba dodati samo jednu kašičicu sosa", objasnio je on.

 

Antonela je dodala da puno sosa odaje neiskusnog kuvara.

 

"Kod svežih tortelina, punjenje ima svoj snažni ukus, a mi Italijani se trudimo da ne krijemo taj ukus s previše sosa. U principu, tradicionalni način jedenja sveže punjene testenine uključuje posvećivanje pažnje proporcijama. Testenina je kraljica, a sos je samo oružje", rekla je Antonela.


Ona dodaje i da postoji i pogrešna percepcija o "al dente" testenini. Ljudi često misle da je to tradicionalni način jedenja testenine, ali to nije istina. Tvrdi da južnjaci više vole da jedu "skoro živu" testeninu, dok u severnom delu Italije ljudi više vole mekanu.

 

Najbolji način pripreme testenine je po Antoneli i Đovaniju jako jednostavan - treba samo pratiti uputstvo o minutaži kuvanja na pakovanju.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs