UKUSNE KRIŠKE

Domaći hleb od pirovog brašna: Jedinstven ukus koji mami na zalogaje! (RECEPT)

Napravite hleb od jedne od najstarijih žitarica i uživajte u očaravajućem ukusu

Trpeza 07.04.2019. - 18:32h Autor: Stil/Gastro.24 Sata.Hr
Foto: Shutterstock

Sastojci:

 

  • 700 grama integralnog pirovog brašna
  • 2 kašičice soli
  • 35 grama melasa sirupa (možete koristiti med ili agavin sirup)
  • 510 ml mlake vode
  • 15 grama svežeg kvasca

 

Portugalski kukuruzni hleb: Iznenadite porodicu ovim hrskavim i ukusnim blagom! (RECEPT)

foto: Shutterstock

Priprema:

 

  • U posudu stavite prosejano pirovo brašno, melasu ili med, so na jednu stranu i razmrvljeni sveži kvasac na drugu stranu.
  • Pomešajte sastojke, pa ih prebacite na pobrašnjenu radnu površinu.
  • U početku će vam testo delovati dosta tečno, ali tako treba.
  • Samo mesite dok ne dobijete kompaktnu smesu.
  • Ako vam se previše lepi za ruke dodajte malo pirovog brašna pa ga umesite. 
  • Mesite ga najmanje 15-ak minuta.
  • Kada vidite da se testo ne lepi, prebacite ga u lagano nauljenu posudu da odstoji dva sata, a posudu prekrijte prozirnom folijom.
  • Nakon  sat vremena testo izvadite na radnu podlogu i premesite ga.
  • Vratite ga u posudu i ostavite još 1 sat.
  • Pripremite drvenu posudu za oblikovanje testa, ako je nemate uzmite plastičnu posudu u koju ćete postaviti čistu kuhinjsku krpu pazeći da vam pokrije unutrašnjost posude bez nabora. Na ovaj način će vam hleb imati lepi okrugli oblik bez neravnina po sebi.
  • Posudu s kuhinjskom krpom pospite brašnom.
  • Hleb prebacite na lagano pobrašnjenu podlogu i formirajte ga u krug.
  • Nežno ga vrtite u smeru kazaljke na satu dok ne postignete željeni oblik.
  • Testo pažljivo prebacite posudu pazeći da vam gornja strana hleba bude okrenuta prema dnu.
  • Ostavite testo još 40 minuta, a rernu  uključite na 230 Celzijusa.
  • Odmah postavite posudu s polopcem da se i ona ugreje. 
  • Testo nežno prebacite u ugrejanu posudu ili na lim za pečenje (ako nemate posudu s poklopcem) koristeći papir za pečenje.
  • Papir postavite na vrh posude pa okrenite posudu kako bi vam testo izašlo.
  • Pre pečenja testo isecite kako vam ne bi popucalo.
  • Hleb pecite 45-50 minuta, odnosno dok vam korica hleba ne poprimi lepu rumenu boju.
  • Prvih 30 minuta ga pecite poklopljenog, a nakon toga ga pecite bez poklopca.
  • Hleb čuvajte u zatvorenoj posudi.

 

Vazdušasti pita hleb: Najjednostavnije lepinjice na svetu, sveže i sutradan! (RECEPT)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...