Pravo vreme za novine

Novogodišnja odluka: Više seksa uz igru, razgovor i malo mašte

Seks je afrodizijak, što ga više imate, više vam treba. Zato neka jedna od novogodišnjih odluka bude ta da ćete da provodite više vremena u krevetu sa partnerom
Škola sexa 28.12.2013. - 23:19h Autor: 24sata.hr
Foto: Shutterstock

Umesto uobičajenih novogodišnjih odluka koje se zaborave u prvih nekoliko nedelja, ove godine donesite seks-odluke kojih ćete se sa zadovoljstvom pridržavati.

 

- Parovi u dugogodišnjim vezama često upadnu u rutinu. Zato novogodišnje seksualne odluke mogu da vam pomognu pri održavanju strasti - objašnjava seksualni terapeut Ijan Kerner.

 

Kao prvo, odlučite da ćete to jednostavno da učinite kad god imate priliku.

 

- Kad naviknete da retko imate seks, teško je izvući se iz tog začaranog kruga. Seks je afrodizijak sam po sebi, što ga više imate, to ga više želite - objašnjava Kerner.

 

Za bolji seksualni život neophodno je budete povezani sa partnerom. Zato smislite zajedničke hobije.

 

- Ne možete samo da legnete u krevet i da odlučite da je vreme za seks. Neophodno je da osećate povezanost, a ako ništa ne radite zajedno, još više ćete se udaljiti. Osim toga, zadržite optimizam. Mnogo je toga oko čega možete da brinete, ali brigom ne utičete na dešavanja nego samo štetite sebi - kaže Kerner.

 

Odlučite da ćete se prema partneru ophoditi isključivo nežno, pa vežbajte toleranciju i strpljivost. Podsetite se svakog  dana da je on najvažnija osoba u vašem životu, pa se prema njemu tako i ponašajte. Često se dodirujte, razmenjujte nežnosti i dajte mu kompliment svakog dana.

 

Pokažite ono što osećate

 

Budite puni ljubavi jedno prema drugom, čak i ako nemate puno vremena. Držite se za ruke, zagrlite se, mazite se pre spavanja. Istraživanja pokazuju da zagrljaj koji traje 20 sekundi utiče na zdravlje tako što smanjuje stres, pritisak i poboljšava raspoloženje.

 

Promena poze

 

Nakon što su nekoliko godina zajedno, partneri se prilagode nekolicini poza. S obzirom na to da postoji barem 15 položaja za koje ne morate da imate veštine gimnastičara, promenite omiljenu pozu.

 

Osećajte se seksi nezavisno od godina

 

Svako doba donosi prednosti, pa ih iskoristite u svoju korist. Kada žene pređu četrdesetu, samosvesnije su i znaju šta žele u krevetu.

 

Neka vam veza bude na prvom mestu

 

Tokom dana pozivom ili porukom proverite šta radi partner, često iskazujte osećanja i izađite na sastanak bar jedanput mesečno.

 

Igrajte se (ne na onaj način na koji mislite)

 

Umesto da gledate televiziju, izvucite karte ili monopol i odigrajte partiju jedanput mesečno ili nedeljno. Tako ćete više da se posvetite jedno drugome.

 

Temelj dobre veze je razgovor, a ne čitanje misli

 

Ako želite bolji seksualni život, na listu novogodišnjih odluka dodajte i to da ćete se hraniti zdravije i da ćete se više kretati. To će podići vaše samopouzdanje i više ćete uživati u seksu.

 

Pre nego što počnete da spašavati seksualni život, setite se da je seks, posebno u dugim vezama, podjednako mentalan koliko je fizički.

 

Često tekom seksa radite iste stvari. Kako biste se rešili ustaljenosti, razgovarajte sa partnerom o skrivenim fantazijama i dopustite mu da ih ispuni. Istraživanja pokazuju da partneri u dugim vezama više ne razmišljaju o tome što rade tokom seksa. Ipak, ne možete da očekujete da će partner da uživa u istim dodirima kao i pre deset godina - prestanite da se igrate čitanja misli i pitajte ga šta želi da mu radite. Ali ne zaboravite da je temelj kvalitetne veze (a time i dobrog seksa) iskrenost.

 

U novoj godini počnite da razgovarate otvoreno - ako ste sve vreme partneru govorili da vam ništa ne smeta, podelite sa njim šta vas muči.

 

Na kraju, stvorite ljubavno gnezdo

 

Ako uđete u spavaću sobu u kojoj držite prljav veš pre nego što ga odnesete u kupatilo, a pod je prepun dečijih igračaka, teško da ćete biti raspoloženi za romansu. Ne morate da ulažete puno novca da bi vaša soba postala prostorija za zavođanje - upalite sveću, pustite tihu muziku i uživajte.

 

A da biste u spavaću sobu uneli još više uzbuđenja, odlučite da ćete u 2014. dati priliku seks-igračkama. Na tržištu postoje one koje će zadovoljiti svačiji ukus, ali birajte ih zajedno kako biste bili sigurni da ćete oboje uživati.

 

Smejte se

 

Partneri koji se mnogo smeju češće smatraju da imaju srećniju vezu od onih koji ne zasmejavaju jedno drugo. Osim toga, oni duže ostaju zajedno. Setite se svih zabavnih stvari koje ste proživeli zajedno i smejte se.

 

Priznajte sebi šta nije u redu

 

Nemojte da zatvarate oči pred problemima, nego se zapitajte koji aspekt veze vas čini nervoznima i šta vas živcira kod partnera. Kada to priznate i razgovarate o tome, smanjićete mogućnost da se sitnice pretvore u problem ili da čak prouzrokuju raskid.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...