Anorgazmija- šta kada vaša ''predstava'' nema kulminaciju?

Zamislite scenu: u klubu/na sedeljci/sasvim slučajno na ulici upoznajete zgodnog tipa, nekoliko puta ćaskate, viđate se na tri- četiri dana, ljubite svakih deset minuta i posle mesec dana, odlučujete se za korak dalje: čuvene igre pod čaršavima. Ulećete u sobu, krećete sa svlačenjem, pritom ste malo i smotani, smejete se i ljubite, sve ide svojim tokom i pred kraj ''predstave'' niste doživeli vrhunac.
Škola sexa 21.03.2013. - 11:50h

Vaša sledeća reakcija na gorepomenutu situaciju je:

 

a.)Paničite i ne smete ni da ga pogledate u oči

 

b.)Ležite kao drvena Marija i pitate se ''Zašto se ovo, dođavola desilo?''

 

c.)Potiskujete negativne misli i pravite se kao da se nikad nije desilo?

 

Nažalost, nijedan odgovor nije tačan i ne bi trebalo tako da reagujete. Mnoge žene, naime, doživaljavaju ono što se stručno zove anorgazmija, u narodu još poznato i kao ''frigidnost''. Usled negativnog konteksta ove reči, veliki broj žena se ne usuđuje da pita ili sa bilo kim podeli svoj problem, pri čemu ostaje u potpunom mraku i neznanju. Neke završe i u depresiji, ili pak prekinu bilo kakvo seksualnog opštenja sa suprotnim polom.

 

Anorgazmija ima dva tipa: primarni i sekundarni. Primarni predstavlja slučaj u kojem žene od početka seksualnih odnosa ne doživljavaju orgazam. Sekundarni nastaju u situaciji kada su orgazmi, nakon perioda njihove prisutnosti, naprasno prestali da se dešavaju. Stručnjaci u ''odbranu'' žena kažu da neke od njih dožive svoj prvi orgazam tek posle prve trudnoće i da je za doživljaj vrhunca potrebno određeno predzanje kako samih dama tako i njihovih partnera.

 

Naime, sve je stvar stimulacije. Sto ljudi, sto ćudi, ali i sto žena, sto različitih izgleda ''tamo dole''. Partner mora biti detaljno i dobro obavešten kako i kolikim intenzitetom da stimulira klitoris, odnosno područje gde se primarno doživljava orgazam. Kod nekih žena dovoljna je i sama penetracija, dok je kod nekih neophodno i stimuliranje klitorisa. Dakle, varijacije su razne, treba samo naći sopstveno rešenje.

 

Ukoliko se ni pored stimulacije i penetracije ne dolazi do orgazma, opet nema mesta panici. Studije i ispitivanja pokazuju da je stepen pobošljanja i izlečenja anorgazmije visok. Uzroci anorgazmije su razni, od psiholoških - da je seks nešto prljavo i ružno, preko osećaja straha od odnosa i polno prenosivih bolesti do fizičkih uzroka - bol pri odnosu (što nije anorgazmija, već dispareunija).

 

Vežbe i pomoć pri doživljavanju orgazma trebalo bi pokušati i samostalno i sa partnerom. Ukoliko niste verbalni tip, slobodno možete pokazati partnerovom rukom gde bi trebao da vas dodiruje, a zabavno rešenje bi bilo organizovati igrice crtanja i pisanja kako bi se i uz smeh moglo lakše i rasterećenije doći do rešenja.

 

Anorgazmija nije bauk, ne treba sebe osuđivati i unapred se predati. Ljudsko telo je komplikovano, sve što mu treba jeste vreme, trud i rad na sebi, kao i pomoć od strane partnera. Ne postoji problem koji je nerešiv, pa samim tim ne postoji žena koja neće doživeti svoj ''jabadabadu'' trenutak u carstvu malih, noćnih igrarija.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...