Ljubljenje je ipak zdravo

Da li vam se ljubi: 80 miliona bakterija prenese se poljupcem od 10 sekundi! Uživajte

Iako vam se od broja razmenjenih bakterija vrti u glavi i zvuči zastrašuju7će, poljubac je ipak zdrav jer predstavlja neku vrstu vakcine kojom jačamo imunološki otpor na mikroorganizme
Medicina
22:58h Autor:
Da li vam se ljubi: 80 miliona bakterija prenese se poljupcem od 10 sekundi! Uživajte
Foto: Shutterstock

Malo je verovatno da će zaljubljeni ovom činjenicom razbijati glavu, ali nova studija otkriva da se poljupcem od 10 sekundi prenosi 80 miliona bakterija, piše časopis "Mikrobiom".

Inače, u ljudskom ekosistemu živi oko 100 biliona mikroorganizama, izvan i unutar tela, ljudi ih nisu svesni, ali oni im pomažu u probavi i zaštiti od bolesti. Usta su dom oko 700 različitih vrsta bakterija, a holandski naučnici su odlučili da istraže šta se s njima događa tokom ljubljenja.

Zašto bi trebalo ad se ljubimo svaki dan pogledajte OVDE.

Naučnici su radili istraživanje sa 21 parom koji su prvo morali da ispune upitnik o tome koliko se često ljube tokom dana i koliko im dugo poljubac traje. Potom su uzeli uzorke iz njihovih ustiju i s jezika da bi ustanovili kakav ih svet mikroba naseljava i pri tom su otkrili da parovi koji se ljube dovoljno često i dovoljno dugo, a to znači u proseku 9 puta dnevno, na kraju imaju vrlo sličnu zajednicu mikroba u svojim ustima.

Kako da sami napravite tri multivitaminske bombe pogledajte OVDE.

Naučnici su, takođe, računali i koliko mikroba promeni svoje "stanište" tokom francuskog poljupca. Jedan član para morao je pre toga da popije probiotski napitak koji u sebi sadrži bakterije koje je lako identifikovati, posle čega se pokazalo da se tokom poljupca od 10 sekundi transferiše oko 80 miliona bakterija.

Iako ovaj podatak zvuči zastrašujuće, to je zapravo dobra stvar, jer se radi o vrsti "vakcine" i gradnje imunološkog otpora na izloženost različitim mikroogranizmima.

"Gledano iz tog ugla, ljubljenje je jako zdravo", ističe holandski profesor Remko Kort.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs