Narodni lekovi

Kako sprečiti, prepoznati i lečiti vaginalne infekcije: Rešite ih se na prirodan način!

Najčešći uzroci su kandida, antibiotici, ugljeni hidrati i alkohol, ali kantarionovo ulje i biljne vaginalete mogu lako da reše problem
Medicina
21:10h Autor:
Kako sprečiti, prepoznati i lečiti vaginalne infekcije: Rešite ih se na prirodan način!
Foto: Ilustracija: Shutterstock

Vaginalna gljivična infekcija je vrlo uporan zdravstveni problem, koji pogađa veliki broj žena, a javlja se kao posledica upotrebe antibiotika, nošenja mokrih kupaćih kostima preko leta i korišćenja agresivnih sredstava za intimnu negu.

Najčešći uzročnik infekcije je kandida, tip gljivice koji uzrokuje infekcije kože, noktiju i vagine, upalu u urinarnom traktu, ali i probleme sa probavom i umor.

OVDE saznajte kako možete prepoznati kandidu.

Simptomi vaginalne gljvične infekcije su svrab, neprijatan osećaj, gust i obilan beli sekret, crvenilo sluzokože i oticanje. Ova infekcija pogađa više od 75 odsto žena tokom života.

Šta doprinosi razvoju gljivica?

Uzimanje antibiotika koji narušavaju ravnotežu između dobrih i loših bakterija i pH vrednosti sluzokože

Šokantne činjenice o antibioticima možete pročitati OVDE.

Ishrana bogata ugljenim hidratima, kojima se gljivice hrane

Konzumiranje većih količina alkohola, koje se u procesu probave pretvaraju u šećer i hrane gljivice

Stresan život i nedovoljna količina sna

Nošenje mokrog kupaćeg kostima, jer se gljivice u vlažnoj okolini brže razmnožavaju

Neredovna ishrana i

konzumiranje previše kisele hrane

Nošenje preuske odeće (pantalona i tanga gaćica, u kojima telo ne diše)

Kako preuska odeća utiče na pojavu infekcija, saznajte OVDE.

Svakodnevno korišćenje dnevnih uložaka i tampona

Trudnoća i dijabetes

Pranje gaćica na temperaturi nižoj od 60 stepeni

Srećom, postoje i prirodni lekovi za rešavanje ove vrste problema. Evo onih najboljih:

Dve do tri infekcije gljivicama za godinu dana nisu razlog za brigu, ali ako se one javljaju češće, tada prirodni lekovi nisu dovoljna pomoć i potreban je pregled lekara, koji će utvrditi razlog slabog imuniteta.

Koje namirnice mogu da poprave stanje imuniteta, pročitajte OVDE.

Pojačan unos belog luka deluje kao prirodni lek protiv gljivica i bakterija, zbog sumpornih glikozida, vitamina i ulja. Beli luk se može stavljati direktno u vaginu, tako što se režanj oljušti i umota u čistu gazu poput tampona, a zatim se stavi u vaginu. Pazite da deo gaze ostane van vagine, da biste mogli lakše da je izvučete. Ako dođe do osećaja intenzivnog peckanja, izvadite beli luk. Terapija se treba sprovoditi sve do prestanka simptoma.

Jogurt i razni probiotici su saveznici dobrih bakterija i samim tim neprijatelji gljivica. Pri pojavi gljivica pijte oko pola litre jogurta na dan. On može umanjiti svrab i crvenilo, ako ga nanesete direktno na zahvaćenu sluzokožu. Ostavite desetak minuta i potom isperite vodom.

Kako jogurt skida masne naslage sa stomaka, pročitajte OVDE!

Eterično ulje gospine trave, odnosno kantarionovog ulja i čajevca može suzbiti gljivice, ali pritom treba paziti na kvalitet i količinu ulja kako ne bi došlo do alergijske reakcije. Nekoliko kapi specijalizovanih ulja možete nakapati na tampon i staviti u vaginu. Još jednostavnije rešenje su biljne vaginalete koje se kupuju u apotekama.

Soda bikarbona pospešiće alkalno stanje organizma, u kojem se gljivice teže razmnožavaju. Možete pripremiti smesu od dve litre pokuvane vode sa dve kašike sode bikarbone i svakodnevno ispirati vaginu tokom mesec dana, osim za vreme menstruacije.

Čisto prirodno kantarionovo ulje vrlo je uspešno u dugoročnom lečenju gljivica. Stavite malu količinu ulja na tanjirić i malo namočite tanki tampon. Sam tampon ne sme biti natopljen. Menjajte tampon i ponavljajte sve dok simptomi ne nestanu.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs