Obratite pažnju

5 znakova koji ukazuju na poremećaj hormona: Tamne dlake, bubuljice, preznojavanje tokom noći!

Naučite razliku između poremećaja hormona izazvanih promenama usled menstruacije, stresa i anksioznosti, i onih sa ozbiljnim uzrocima koji zahtevaju posetu lekaru specijalisti
Medicina
20:28h Autor:
5 znakova koji ukazuju na poremećaj hormona: Tamne dlake, bubuljice, preznojavanje tokom noći!
Foto: Ilustracija / Shutterstock

Svakog meseca hromoni prave haos vašem raspoloženju, koži i umu. I dok se njihovi nivoi stabilizuju nakon menstruacije, nekoliko simptoma poput sresa i anksioznosti mogu takođe potpuno da ih poremete.

Zato treba da naučite koja je razlika između "normalnog" poremećaja hormona koji izaziva menstruacija i simptomi koji je prate i pravog poremećaja hormona sa opasnim uzrocima - piše Hafington post.

Koje namirnice treba da izbegavate tokom menstruacije jer samo pogoršavaju simptome, saznajte OVDE.

Doktorka Alisa Dvek savetuje kako da prepoznate kada je vreme za posetu lekaru i na kroz koja stanja se može manifestovati ozbiljan poremećaj hormona.

1. Umor

Iscrpljenost je jedan od najčešćoh simptoma, koji može imati mnogo uzroka. "Ukoliko ste umorni posle nedelje pune završnih ispita ili kasnog ostajanja na poslu, verovatno je sve u redu. Ali ako se stalno osećate iscrpljeno i primetite naglo dobijanje kilograma, varijacije u apetitu i neobično ponašanje creva, to može biti znak umanjene funkcije štitne žlezde" - kaže Dvek. Saravno, svima se dešava da se osećaju umorno, ali ukoliko za to nema očiglednih razloga, potražite savet lekara.

OVDE pročitajte sve što treba da znate o štitnoj žlezdi, uzrocima njenog oboljenja i lečenju.

2. Promene na koži

Bubuljice se javljaju iz različitih razloga, ali velike i cistične akne na donjoj polovini lica mogu ukazivati na povišen nivo testosterona - upozorava Alisa Dvek. Iako ovo nije problem koji vas može životno ugroziti, promene na koži ovog tipa mogu se odraziti na psihu. Povišen nivo testosterona se vrlo lako reguliše i koža će se očistiti uz pravilnu medicinsku terapiju.

Napravite domaći tonik za dubinsko čišćenje pora i rešite se bubuljica i mitisera! Recept preuzmite OVDE.

3. Dlake

U pitanju je veoma brz rast tamnih dlaka na grudima, leđima i rukama koji se javlja iznenadno. Ova pojava može ukazivati na pojavu tumora koji nastaje iz poremećaja rada testosterona - ističe Dvek. Nemojte se odmah uspaničiti, tumori ovog tipa su retka pojava, a često se uspešno tretiraju lekovima ili operacijom.

4.Čudne menstruacije

Isto kao i umor, neobični menstrualni ciklus može biti uzrokovan mnogim faktorima, poput stresa, problema sa štitnom žlezdom, niskim estrogenom i sindromom policističnih jajnika.

"Znak da patite od policističnih jajnika jeste neredovna menstruacija ili čak potpuno izostajanje, a može biti prisutan i gubitak težine i pojava dlaka na čudnim mestima" - objašnjava dr Alisa Dvek. Ovo stanje može se kontrolisati ishranom, vežbanjem i kontraceptivnim pilulama, ali morate posetiti lekara kako biste dobili odgovarajuću terapiju i utvrdili tačan uzrok problema sa menstruacijom.

OVDE pročitajte sve o nepravilnom radu žlezda, koji uzrokuje mnoga oboljenja.

5. Preznojavanje u toku noći

Osim ako je u vašoj sobi jako toplo, osećaj prevelike vrućine i znojavost prilikom buđenja mogu biti rezultat niskog nivoa estrogena i retke ovulacije, ali i predmenopauznog stanja.

"Predmenopauza može da nastupi i do 10 godina pre godina tipičnih za menopauzu, pa ukoliko nemate velikih problema sa menstruacijom pre 40 godine, moguće je da ste u ranoj menopauzi" - kaže Dvek. Ona preporučuje da u svakom slučaju posetite lekara, kako biste bili sigurni da nije nešto mnogo ozbiljnije u pitanju.

A kako da što lakše podnesete simptome menopauze, saznajte OVDE.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs