Ruskinje se bune

Poslanik Dume za zabranu visokih štikli: Mislim na zdravlje žena, a one neće da pričaju sa mnom

Oleg Mihejev tvrdi da su vrtoglavo visoke štikle, ali i baletanke, mokasine, i patike loše za zdravlje i predlaže uvođenje zvaničnih standarda o visini potpetice
Vesti
13:20h Autor:
Poslanik Dume za zabranu visokih štikli: Mislim na zdravlje žena, a one neće da pričaju sa mnom
Foto: Shutterstock

Ruskinje bi možda mogle da pretrpe težak udarac što se tiče odevanja, ukoliko jednom od poslanika Dume pođe za rukom da "progura" predlog o zabrani ženama možda najomiljenijeg modnog detalja - visokih potpetica.

Kako prenosi AFP, Oleg Mihejev, poslanik Pravedne Rusije, tvrdi da su vrtoglavo visoke štikle, ali i patike, baletanke i muške mokasine loše za zdravlje, te da je krajnje vreme da se nešto po tom pitanju učini. U svom predlogu, podnetom Carinskoj uniji Rusije, kojoj pripadaju i Belorusija i Kazahstan, Mihejev sugeriše uvođenje zvaničnih standarda o visini potpetica.

"Obuća bi trebalo da ima dva do četiri, najviše pet centimetara visoke potpetice", navodi se u predlogu čija je kopija dostavljena agenciji AFP.

"Na štetne posledice nošenja ekstremno visokih potpetica i ravnih cipela sada ukazuju i stručnjaci širom sveta", ističe se u predlogu iznetom na pet stranica."Neophodno je promeniti ovaj trend", smatra Mihejev.

A kako je na isti problem upozorila i čuvena Šarlot iz serije "Seks i grad" pogledajte OVDE.

Poznato je da Ruskinje više pažnje posvećuju lepoti nego udobnosti, te se neretko mogu videti kako jedva održavaju ravnotežu po zaleđenim pločnicima zimi i peščanim plažama leti.

Mihejev je za AFP rekao da je njegova namera da skrene pažnju javnosti na ovaj problem, a ne da zabrani visoke potpetice. On je naveo da njegov predlog pokazuje da brine o ženama u Rusiji i da želi da ih zaštiti od eventualnih deformiteta nogu.

"One su mlade i jednostavno ne razmišljaju o tim stvarima", napomenuo je Mihejev, dodajući da oko 40 odsto Rusa ima ravne tabane.Svestan je da će naljutiti Ruskinje:

"Moje koleginice nisu progovorile sa mnom ni reč već pola dana".

Njegov predlog je već izazvao lavinu negodovanja u zemlji, a pojedine dame su najavile da će namerno nositi visoke štikle ukoliko one budu zaista zabranjene.

Tridesetogodišnja Moskovljanka Marija Larionova kazala je da Mihejevljev predlog predstavlja pretnju za njenu slobodu.

"Ja volim visoke potpetice, one su šik", zaključila je prkosno ova mlada dama.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs