Obratite pažnju

Sačuvajte seksualno zdravlje: Šta su kondilomi

Kondilomi ili polne bradavice su rasprostranjeni i vrlo zarazni, a nalaze se na površinskim slojevima kože genitalnog područja
Medicina
18:26h Autor:
Sačuvajte seksualno zdravlje: Šta su kondilomi
Foto: Shutterstock

Kondilomi su seksualno prenosiva bolest koja može da zahvati čitav donji deo genitalnog područja kod žena. Nastaju u fertilnom razdoblju žene, vrlo retko pre puberteta ili u postmenopauzi.

Šta uzrokuje pojavu kondiloma

Kondilome uzrokuju niskorizični HPV tipovi. Najčešće tip 6 i 11 protiv kojih već godinama postoji i uspešna vakcina. Uz kondilome se često otkrivaju i druge polno prenosive bolesti, pa su pomešani i simptomi tih infekcija.

Ko je sklon obolevanju

Od kondiloma obolevaju i žene i muškarci, a prenosi se polnim putem. S obzirom da je dovoljan kontakt kože i sluznice, može da se prenese i analnim i oralnim odnosom. Kod žena se najčešće javljaju na zadnjem zidu ulaza u vaginu, a retko u samoj vagini ili na grliću materice.

Jedan od osnovnih razloga velike rasprostranjenosti infekcije je česta promena partnera i seksualni odnosi bez zaštite. Iako je cela populacija koja ima seksualne odnose u rizičnoj grupi, najčešće se pojavljuju kod mladih ljudi, između 20. i 30. godine života.

Bradavice mogu da budu skroz male, ali isto tako mogu da narastu do nekoliko centimetara.

Inkubacija

Teško je dati tačnu brojku jer se infekcija nekada pojavi sedam dana nakon seksualnog odnosa, a nekad tek nakon godinu dana.

Izbegnite infekciju odgovornim polnim ponašanjem (ređom promenom partnera) i korišćenjem kondoma pri svakom odnosu.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs