Koliko zapravo znate?

9 stvari koje niste znali o spermi: Zadržava se u telu 48 sati nakon seksa!

Broj spermatozoida je navodno najniži leti, a najviši tokom zimskih meseci, jer izlaganje visokim temperaturama utiče na njihov broj. Pregrevanje može da bude uzrokovano i lap topom koji vaš dečko drži u krilu, ili jednostavnom toplom kupkom

Škola sexa
13:49h Autor:
9 stvari koje niste znali o spermi: Zadržava se u telu 48 sati nakon seksa!
Foto: Shutterstock

Svi smo čuli te brojne glasine o spermi - o tome da ananas poboljšava ukus, da vruća kupka ubija spermatozoide, o damama koje su alergične na semenu tečnost... Ali šta je od toga istina?

1. Spermatozoidi su brzi Zapamtite: Kod prve ejakulacije najveća je koncentracija sperme. Tako tvrdi Heri Fiš, urolog i klinički profesor reproduktivne medicine na medicinskom fakultetu univerziteta Kornel.

2. Sperma se zadržava duže nego što mislite Sperma u vašem telu ostaje uglavnom oko 48 sati nakon seksualnog odnosa, međutim, može da se zadrži i do 5 dana.

- Ovo zavisi od toga koliko je vaša cervikalna sluzokoža prijateljski nastrojena prema spermatozoidima - tvrdi Fiš. Cervikalna sluzokoža štiti spermu i pomaže joj da se zadrži u telu duže tokom ovulacije, kada ste najplodniji..

3. Previše seksa i masturbacije neće smanjiti broj spermatozoida kod muškarca - Ne brinite, muškarac nema ograničen broj spermatozoida koje može da potroši - tvrdi Keri Vombah, endokrinolog iz reproduktivnog centra Južne Kalifornije u Los Anđelesu. Česta ejakulacija može smanjiti samo obilnost ejakulata, ali normalan broj spermatozoida ostaje netaknut.

4. Toplota može da smanji broj spermatozoida Njegova sperma se menja u zavisnosti od godišnjeg doba. Broj spermatozoida je navodno najniži leti, a najviši tokom zimskih meseci, jer izlaganje visokim temperaturama utiče na njihov broj. Pregrevanje može da bude uzrokovano i lap topom koji vaš dečko drži u krilu, ili jednostavnom toplom kupkom.

- U đakuziju sa 104 stepena ili više, broj spermatozoida se znatno smanjuje - upozorava Fiš. I ovo stanje može da se zadrži čak mesecima nakon izlaganja toploti. Zato, ako pokušavate da zatrudnite, preskočite tople romantične kupke. I zapamtite, ovo ne znači da u kadi ne možete zatrudneti. To nije kontracepcija!

5. Nije dokazano da ananas poboljšava ukus sperme Nažalost, naučnici nisu ovo još testirali. Seme sadrži fruktozu zbog čega je sperma pomalo slatkasta, ali ne postoji prava studija kada se radi o ukusu. Ipak, ako i dalje tvrdite da je od ananasa njegov ukus bolji, nemamo ništa protiv toga da iseckate jedan za svog dragog.

6. Muški i ženski spermatozoidi su jednaki Sperma ima ili X ili Y hromozome, a tvrdnja da je jedan tip otporniji ili da brže pliva od drugog je samo mit.

7. Alergija na spermu je jako retka Čitali smo o ženama koje su alergične na spermu, što kod njih izaziva upale i crvenilo, ali i dr Fiš i dr Vombah se slažu da je ovo izuzetno retka stvar.

-Ja bih pre istražio druge faktore, poput vaginalne infekcije - kaže Fiš. Ukoliko se ipak ispostavi da jeste alergični, kondom će sprečiti iritaciju.

8. Put do ejakulacije je brdovit Potrebno je oko dva i po meseca da se pripremi sperma koju muškarac izbaci tokom jedne prosečne ejakulacije. Ona se formira u testisima a zatim se kreće ka epididimisu. Sperma zatim putuje semenovodom i u semenim vezikulama se meša sa tečnostima tako da formira seme. Na kraju prostata dodaje malo tečnosti pre same ejakulacije.

9. Zdravlje muškarca utiče na kvalitet sperme - Sperma je zdravija kod muškaraca ispod 40 godina, a sigurno da je zdravija kod momaka koji ne puše, ne jedu premasnu hranu itd - kaže Vombah. Dakle, ako razmišljate o proširenju porodice imajte to na umu.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs