Orgazam kao lek

Jača imunitet, oslobađa od bola, sprečava rak i podmlađuje: 8 razloga za redovan orgazam!

Orgazam ima mnoštvo pozitivnih uticaja na naše zdravlje, između ostalog podmlađuje i uspostavlja redovan menstrualni ciklus
Škola sexa
17:08h Autor:
Jača imunitet, oslobađa od bola, sprečava rak i podmlađuje: 8 razloga za redovan orgazam!
Foto: Shutterstock

Polni život čoveka predstavlja njegovu neraskidivu vezu sa prirodom, instinkt koji ne bledi, a činjenica da se u trenucima orgazma ispuštaju razni neartikulisani glasovi potvrđuje da nam se tada taj nasleđen način izražavanja zadovoljstva na tren vraća.

S tim u vezi, istraživanja seksologa potvrdila su blagotvornost orgazma na zdravlje. Krenimo redom.

Gde leži ključ ženskog orgazma, saznajte OVDE.

1. Podmlađivanje

Dokazano je da je redovan seksualni život razlog zašto neke žene izgledaju i do 12 godina mlađe od svojih „neaktivnih“ vršnjakinja. Naime, prilikom seksualnog akta oslobađa se estrogen koji utiče na telo žene, daje koži elastičnost, kosi sjaj, smanjuje se opadanje kose, a vlažnost vagine održava duže što opet doprinosi da je seks ugodan i moguć četiri puta nedeljno.

2. Redovan menstrualni ciklus

Regulacija menstrualnog ciklusa pod uticajem je određenih centara u hipotalamusu, te se posredstvom hipofize spušta do jajnika i krajnji efekat jeste ljušćenje endometrijuma materične sluznice. Ovaj centar pod velikom je uticajem emotivnih faktora i svaki stres deluje loše na njega. Isto tako, devojke koje imaju redovan seksualni život imaju i redovan mesečni ciklus.

3. Oslobađanje od bola

Pre samog orgazma nivo oksitocina, hormona hipofize, raste i do pet puta. To dovodi do porasta endorfina, materija koje deluju na smanjen osećaj bola. Ovo su primetili akušeri jer se oksitocin luči i u toku porođaja. Žene koje su dobijale veštački oksitocin u formi indukcije prilikom porođaja, takozvani sintocinon, nisu dobijale taj efekat endorfina. To znači da samo prirodni hormon oksitocin daje to oslobađanje od mnogih bolova, od predmenstrualnih i menstrualnih do onih reumatskih. Na lučenje endorfina utiču i kortikosteroidi, hormoni nadbubrega koji se pojačano luče u fazi uzbuđenja.

Na šta može da ukazuje oštar bol u stomaku, otkrijte OVDE.

4. Smanjenje rizika od karcinoma

Dojke:

Ranija istraživanja dokazala su da žene koje doje ređe dobijaju rak dojke. Savremena istraživanja u tu grupu svrstavaju i žene koje češće vode ljubav. Ima nekoliko razloga za to. Pri dojenju se oslobađa sintocinon, a on se oslobađa i pri orgazmu. Osim njega i nivo DHEA (dehidroepisterona) biva povišen što ima isti učinak. S druge strane, pokazalo se kako su najbolji dijagnostičari za opipavanje dojki baš muškarci. A svaka pravovremeno otkrivena promena izlečiva je.

Tela materice:

Karcinom endometrijuma (sluznica materice) poznat je kao bolest monahinja i verovatno da je seksualno uzdržavanje dodatni faktor za njegovo javljanje. S druge strane, seks se proglašavao krivcem za karcinom grlića materice jer je to bila česta bolest prostitutki. Današnji način života raširio je HPV virus van oblasti crvenih fenjera. Bilo kako bilo, redovan seksualni život (sa zaštitom naravno!) bitan za smanjenje rizika od ovih bolesti. Prvo, zbog jačanja imuniteta, a drugo zato što se tada češće mogu na vreme uočiti promene jer se javljaju kontaktna krvarenja pri odnosu.

Koje simptome raka nikako ne smete ignorisati, saznajte OVDE.

5. Jačanje imuniteta

Seksualni odnosi dva puta nedeljno podižu nivo imunoglobulina A. Uticaj orgazma kao zaštitnog faktora od stresa sve više se osvetljava. Mada su promene pri samom seksualnom činu na trenutak vrlo burne, ipak se nakon stišavanja dešava povoljan uticaj na krvne sudove i čitav organizam, a i reakcija na stresne situacije je bolja. Osobe koje su ređe imale redovne seksualne odnose boluju od povišenog pritiska. Još jedan plus za oksitocin, ali sada uz komponentu nadražaja i živca vagusa.

6. Antidepresivno dejstvo

Endorfini izlučeni pri orgazmu dovode do osećaja prijatnosti, a osoba se oseća potpunijom. Jedan od prvih znakova depresije je gubitak libida, a s druge strane davanje antidepresiva još više umanjuje polnu želju. Mnoga istraživanja pokazuju da baš osobe koje nemaju izražen polni nagon ulaze u taj začarani krug, te se i životni nagoni utupljuju.

7. Masturbacija, da ili ne

Činjenica da se orgazam samozadovoljavanjem postiže za 4 minuta kod muškarca, a kod žene od 2 do 4, ne treba da bodri ovaj način lučenja svih pomenutih faktora. Masturbacija u organizmu proizvodi slične promene kao i seks, ali nikako ne bi trebalo da ga zameni potpuno.

Srčana frekvencija se povećava od 80 na 110 otkucaja u minuti, skok sistolnog krvnog pritiska za 30 mmHG (kod muškaraca malo više, oko 40 mmHG), dok dijastolni kod oba pola raste isto - za 20 mmHG. Frekvencija disanja dostiže 40 respiracija, u mirnom stanju 16 puta u minuti imamo taj udah i izdah.

5 razloga zašto je masturbacija zakon, pročitajte OVDE.

Pojačano lučenje pljuvačke sada se smenjuje suvoćom usta zbog uticaja adrenalina. Svest se sužava i postoji samo jedan cilj, stići do vrhunca. Ali, ako se do ovog ide prečicom, samozadovoljavanjem, smanjuju se i sve one lepote koje to putovanje daje kada se putuje zajedno u jednom ritmu. Često može dati i suprotan efekat jer se na kraju javlja potištenost.

8. Ne juriti orgazam

Zvuči paradoksalno reći na kraju kako orgazam nije cilj, te da je seksualni odnos moguć i kada nema potpunog seksualnog vrhunca. Naravno da je najpoželjnije da postoje sve faze polnog čina, od faze javljanja polne želje, uzbuđenja i samog čina spajanja, erekcije i ejakulacije, do faze regresije. Ali, seksualni čin nije mehanika ni gimnastika, već pre svega ljubavni ples. Potrebno je i ovde vežbati što više kako bi i polni odnos bio što savršeniji.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs