Zanimljivo

6 činjenica o penisu koje niste znali: Bio je pokriven bodljama, tokom sna desi se 3 do 5 erekcija

Vrlo retko, ali moguće je da se muškarac rodi s dva polna organa, a ovo stanje medicinski se naziva difalus. Nažalost, ta anomalija ne znači i duplu zabavu
Škola sexa
10:32h Autor:
6 činjenica o penisu koje niste znali: Bio je pokriven bodljama, tokom sna desi se 3 do 5 erekcija
Foto: Shutterstock

Čitali ste, pitali ste, videli ste, ali informacija o ovoj temi nikad dosta. Ovih 6 činjenica o muškom polnom organu sigurno niste znali:

Promene tokom evolucije

Muški polni organ je u prošlosti izgledao mnogo strašnije. U jednom trenutku tokom evolucije naše vrste, ovaj organ je imao bodlje! Ljudski preci izgubili su tu bodljikavu strukturu pre 700.000 godina, navodi se u studiji iz 2010. objavljenoj u časopisu Nature. Naučnici nisu sigurni koja je bila namena bodlji, ali se pretpostavlja da je to povezano s promiskuitetnom vrstom, s obzirom na to da se ovakvom specifičnom strukturom brže dolazilo do erekcije.

Još jedna promena koja se izgubila tokom evolucije je kost muškog reprodutivnog organa ili bakulum. Većina majmuna i dalje ima tu kost, a kod ljudi se ona izgubila, pa se sada pripadnici muškog roda oslanjaju samo na dotok i pritisak krvi, čime se postiže čvrstoća.

Veličina je važna

Kada je reč o penisu, veličina je važna barem nekim pripadnicama lepšeg pola. Žene koje češće doživljavaju vaginalni orgazam, kažu da je tu vrstu seksualnog klimaksa lakše doživeti s muškarcem koji ima veći penis, navodi se u studiji iz 2012. objavljenoj u magazinu Sexual Medicine.

Iako nije potpuno razjašnjeno zašto, čini se da duži penis bolje stimuliše samu vaginu i cerviks, objašnjava jedan od autora studije. U studiji iz 2013. godine izveštava se da žene smatraju da veličina penisa varira u odnosu na muškarčevu visinu i da veći polni organ izgleda bolje na visokim muškarcima.

Dva penisa

Vrlo retko, ali moguće je da se muškarac rodi s dva polna organa. Ovo stanje medicinski se naziva difalus. Nažalost, ta anomalija ne znači i duplu zabavu. Muškarci s dva penisa moraju da operišu genitalije kako bi bile potpuno funkcionalne.

Konstantna erekcija

Stanje koje uzrokuje čestu pojavu erekcije naziva se prijapizam. Ta iznenadna erekcija koja nije izazvana nego je zapravo potpuno neželjena, može da traje do nekoliko sati i da izazove bolove.

Prosečna veličina

Prosečna veličina penisa u erekciji je 14 centimetara, rezultati su poslednje studije iz 2013. godine, objavljene u magazinu Sexual Medicine, koje je sprovedeno na 1661 muškarcu. Ipak, različitost je životna pojava, pa su u ovom istraživanju mere varirale od 4 do 26 centimetara. Razlike zavise i od načina na koji je postignuta erekcija.

Oni koji su merili penise nakon oralnog ili običnog seksa imali su veći prosek od onih koji su erekciju postigli zahvaljujući bujnoj mašti. Takođe, zbog smanjenog protoka krvi, konzumiranje cigareta može da skrati prosečnu dužinu do 1 centimetra, navodi se u ovoj studiji.

Akcija tokom sna

Penis će tokom noći biti aktivan, iako je tokom dana bilo akcije. Ako ste bili fini i samo se mazili tokom dana, nemojte njegovu erekciju u snu da shvatate lično. Većina muškaraca tokom spavanja ima tri do pet erekcija bez obzira na to šta su sanjali.

Aktivnosti tokom sna održavaju mušku vrstu u seksualnoj formi. Polni organi koji ne postižu ovu regularnu aktivnost, rizikuju gubitak elastičnosti i veličine. S obzirom na učestalost ovakvog stanja, većina doktora uvek pita svoje pacijente koji imaju problema s erekcijom da li imaju noćne erekcije. Ako imaju, ne moraju da strahuju.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs