Stanite na put godinama

Učinite nešto i za sebe: 6 caka koje usporavaju starenje!

U Kini je čaj u upotrebi više od 5000 godina, a poznata je i stara kineska poslovica da je “bolje 3 dana bez hrane, nego 1 bez čaja”
Lepi & Zdravi
05:22h Autor:
Učinite nešto i za sebe: 6 caka koje usporavaju starenje!
Foto: Thinkstock

Da li se sećate kako ste pojurili da kupite farbu kada ste ugledali prvu sedu dlaku u kosi, ili vam je od trenutka kada ste videli opuštenu kožu na vratu marama postala najbolji drug? Trošite brdo novca samo da biste izgledali što mlađe, a borbu sa godinama nikako ne možete da dobijete.

Međutim, postoje cake za mladolik izgled koje ne koštaju puno, a daju puno. U nastavku sledi šest takvih.

Zašto Japanke ne stare i ne goje se, pročitajte OVDE.

1. Pijte više čajaLjudi na Dalekom Istoku su još od davnina počeli da konzumiraju zeleni čaj zboh svih njegovih blagodeti po organizam. Danas se širom sveta, posle vode, čaj pije najviše od svih napitaka. I to ne bez razloga. Zeleni čaj je prepun antioksidansima pod imenom katehini, za koje su istraživanja pokazala da mogu da smanje naslage sa stomaka. Ovaj čaj ublažava stres, suzbija upale i ubrzava metabolizam, smanjuje rizik od srčanih oboljenja i koristi se kod infekcija i prehlada. U Kini je u upotrebi više od 5000 godina, a poznata je i stara kineska poslovica da je “bolje 3 dana bez hrane, nego 1 bez čaja”, piše Hafington Post.

2. Spremajte hranu sa maslinovim uljem

Istraživanja su pokazala da snažni antioksidansi koje sadrži maslinovo ulje smanjuju rizik od moždanog udara, infarkta i drugih bolesti povezanih dsa starenjem. Jedna studija iz 2013. godine pokazala je da mediteranska ishrana bogata maslinovim uljem smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara za čak 30 odsto. Ali čak i zdravije masti poput maslinovog ulja mogu da imaju puno kalorija, pa ga svakako koristite u umerenim količinama.

OVDE saznajte 20 čudesnih primena maslinovog ulja.

3. Vežbajte - na pravi način!Istraživanje iz 2013. godine pokazalo je da je vežbanje jedan od najboljih načina za sprečavanje gubitka pokretljivosti koje često prati starost. Studija koju je sproveo Univerzitet u Ontariju došla je do saznanja da vežbe ne samo da održavaju kožu mladom, već mogu i da je podmlade i to za 40 godina. To važi i za osobe koje počnu sa fizičkim aktivnostima i u kasnijem dobu. Svakodnevno hodanje, odnosno šetnja, pravi je izbor!

OVDE saznajte 5 tajni žena koje izgledaju mlađe nego što jesu.

4. Vodite ljubav - što više!Za više seksa vam ne treba puno ubeđivanja, zar ne? Nije na odmet napomenuti studiju doktora Dejvida Viksa, britanskog psihologa, koja je došla do sjajnih rezultata - osobe starosti između 40 i 50 godina koji imaju seks za 50 odsto više od ostalih ispitanika, izgledaju pet do sedam godina mlađe. Seks ne samo da održava vašu kožu elastičnijom imlađom, već može da produži i vaš životni vek.

Horoskop otkriva kakva će vam biti starost. Više o tome pročitajte OVDE.

5. Kupujte kvalitetnije grudnjake Noću svakako treba da skinete grudnjak pre spavanja, ali ono što je osim toga jako bitno jeste udobnost brushaltera koji nostite preko dana. Uz odgovarajući grudnjak, opuštenim grudima priuštićete pravi komfor. Iako se opuštanje grudi koje dolazi s godinama nikako ne može sprečiti, stručnjaci ističu da dobar grudnjak može da odloži taj proces, otkloni bol u leđima i omogući pravilno držanje.

OVDE saznajte koji su sigurni znakovi da ste zakoračili u srednje godine.

6. Usporite i mislite pozitivno

Duhovni lider Dipak Čopra rekao je da moć misli može da uspori starost. On savetuje da usporite. "Promenite vaš odnos prema vremenu. Jer ako ste stalno u žurbi, onda će se i vaš biološki sat ubrzati. Ljudima koji se stalno žale da im ponestaje vremena, krvni pritisak skače i puls se ubrzava", rekao je Čopra.

Tačka dugovečnosti Zu San Li - masažom ove tačke usporite starenje, smršajte i pomozite organima. Više o tome pročitajte OVDE.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs