Obratite pažnju

Stručnjaci upozoravaju: Prekomerna upotreba tečnosti za ispiranje usta je povezana sa rakom!

Moguće objašnjenje za povezanost između korišćenja tečnosti za ispiranje usta i pojave raka to što mnoge osobe koriste ovaj proizvod kako bi prekrile zadah cigareta ili alkohola – dva faktora rizika za rak
Medicina
05:42h Autor:
Stručnjaci upozoravaju: Prekomerna upotreba tečnosti za ispiranje usta je povezana sa rakom!
Foto: Shutterstock

Upotreba antibakterijske tečnosti za ispiranje usta dva puta dnevno u kombinaciji sa redovnim četkanjem može značajno da smanji pojavu naslaga i gingivitis – početni stadijum bolesti desni, pokazala su istraživanja. Međutim, prekomerna upotreba ove higijenske tečnosti može da šteti.

Škotski istraživači su hteli da ustanove faktore rizika za rak usne šupljine, grkljana, želuca i jednjaka, a zaključili su da ispiranje usta tri puta dnevno znatno povećava rizik od razvijanja raka usta i grla. Do ovog zaključka su stigli nakon što su razgovarali sa skoro 2000 osoba obolelih od raka, kao i sa istim brojem zdravih ispitanika.

Ne treba da perete usta posle svakog jela, a OVDE saznajte zašto.

Voditelj istraživanja Medicinskog fakulteta Univerziteta u Glazgou doktor Dejvid Konvej savetuje svima da izbegavaju korišćenje tečnosti za ispiranje usta.

"Ne bih savetovao rutinsku upotrebu tečnosti za ispiranje usta i gotovo. Postoje situacije i stanja kod kojih stomatolog može da propiše ovu tečnost – recimo zbog lošeg lučenja pljuvačke pacijenta, nekog stanja ili leka koji pacijent uzima, ali za mene generalno je potrebno dobro i redovno četkanje pastom sa fluorom i upotreba zubnog konca u kombinaciji sa redovnim stomatološkim pregledima", zaključio je doktor Konvej, čija je studija objavljena u časopisu Oral Oncology.

On je dodao da je moguće objašnjenje za povezanost između korišćenja tečnosti za usta i pojave raka to što mnoge osobe koriste ovaj proizvod kako bi prekrile zadah cigareta ili alkohola – dva faktora rizika za rak.

Jezik otkriva kakvo vam je zdravlje, a više o tome pročitajte OVDE.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs