Probajte i vi

Čudesni afrodizijaci: Hranom do boljeg seksa

Na tržištu je veliki broj preparata sa afrodizijačkim dejstvom, ali mnogo je zdravije da unosimo namirnice koje ukusom, mirisom i određenim sastojcima podstiču želju za vođenjem ljubavi
Fitnes & Nutricija
19:50h
Čudesni afrodizijaci: Hranom do boljeg seksa
Foto: Thinkstock

Stres, hronična nervoza, kao i nedostatak vremena za sve obaveze u danu, negativno utiču na seksualni život.

Stručnjaci širom sveta upozoravaju na ovaj veliki problem i tvrde da su podjednako ugroženi i muškarci i žene, a većina i mladih i starijih parova u anketama priznaje da su nezadovoljni svojim seksualnim životom i imaju problema sa libidom.

Na tržištu je veliki broj preparata sa afrodizijačkim dejstvom, ali mnogo je zdravije da unosimo namirnice koje ukusom, mirisom i određenim sastojcima podstiču želju za vođenjem ljubavi. Osim što pozitivno utiču na libido, pojačavaju i plodnost, dokazala su istraživanja.

Banana

Sadrži alkaloid bufotenin, kao i vitamin B6 koji stimulativno deluje na raspoloženje i seksualnu želju.

Školjke

Od davnina se smatraju afrodizijakom jer sadrže dopamin, hormon koji pojačava libido.

Jezgrasto voće

Izvrstan su izvor esencijalnih masnih kiselina i vitamina E, ima veliku ulogu u radu hormona. Orasi, lešnici, pistaći, bademi i kikiriki su s razlogom oduvek bili simbol plodnosti.

Semenke bundeve

Bogate su cinkom koji reguliše proizvodnju testosterona.

Morska riba

Najbolji je izvor masnih kiselina, one su važne za stvaranje "seksualnih" hormona.

Beli luk

Ima sastojak alicin, on poboljšava protok krvi ka polnim organima. Istu ulogu ima i đumbir koji se koristi kao začin i od njega se priprema čaj.

Iako nisu apostrofirani kao afrodizijaci, mnoge namirnice utiču na seksualni život i plodnost. Među njima su jaja zbog obilja vitamina B5 i B6, ona snižavaju hormona stresa, koji direktno blokira lučenje progesterona, estrogena i ostalih hormona važnih za začeće.

Crna čokolada se preporučuje osobama koje žele da poprave ljubavni život jer sadrži feniletilamin koji podiže raspoloženje i snažan stimulans ateobromin, u pitanju je alkaloid srodan kofeinu.

Blaga afrodizijačka svojstva poseduju i vino, džigerica, kavijar, tartufi. Med je takođe dokazani afrodizijak, naročito ako se pomeša sa koštunjavim voćem, kao što su orasi. Ovas je bogat izvor selena i vitamina E, a poznato je da oni imaju veliki uticaj na mušku i žensku plodnost.

Recept za plodnost

Medena voda - Jednu do dve kašičice meda razmutiti u 2 dl mlake vode sa sokom od pola limuna. Ovaj napitak povoljno deluje na celokupan organizam. Posle toga doručkujte sveže voće i žitarice.

Energetska bomba - Pomešajte po 200 grama sirovog oljuštenog, neprženog i nesoljenog semena bundeve, suncokreta, susama i semenki lana, dodajte 100 g cimeta. Sve sastojke sameljite sitno u blenderu ili u mlinu za kafu, stavite u teglu. Dobro je zatvorite i uzimajte jednu do dve kašike dnevno razmućene u šolji jogurta.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs