Igre bez granica

Seks je bolji sa godinama?

Nakon menopauze nestaje briga zbog trudnoće, parovi imaju više vremena za sebe, a pošto se odlično poznaju, seks postaje bolji nego ikada.
Škola sexa 03.04.2013. - 10:05h

Potreba za seksom menja se u skladu sa fizičkim i psihičkim promenama čoveka, ali te promene nisu nužno loše, ističu seksolozi. Menopauza može da bude teška za seksualni život partnera, ali nakon što prođe, žena više nije zabrinuta zbog neželjene trudnoće, a neretko se i njen libido pojačava. Parovi tada mogu da se opuste i da uživaju bez rizika jedno sa drugim. I penzija doprinosi fizičkom zbližavanju, jer partneri imaju više vremena i energije. Do početka trećeg životnog doba oba pola potpuno su upoznala svoja tela i naučila da izraze seksualne potrebe partneru. Ne zamaraju se više ni seksualnim samopouzdanjem, ni iskustvom, kao ni eventualnim preprekama, što rezultira boljim odnosom za oboje. Međutim, u zrelijim godinama seks ljude ispunjava emotivnije nego u ranijim godinama, jer ga ne pokreću toliko hormoni koliko potreba da se takvo intimno iskustvo podeli s voljenim partnerom.

 

Dvadesete: Često i nekvalitetno
Muškarci od 20. do 30. godine pomisle na seks svakih nekoliko sati, tvrdi seksolog Trejsi Koks (Tracey Cox). Žene najviše maštaju o eksperimentisanju sa istim polom, a istraživanja su pokazala da u takvim iskustvima češće (75%) dožive vrhunac, nego s muškarcima (50%). Oba pola u ovim godinama žele da isprobaju grupni seks. U takvo iskustvo upusti se svaki deseti čovek, ali nakon dva ili tri pokušaja većina se vrati dobrom starom seksu udvoje.

Tridesete: Često i maštovito
Tridesetogodišnjaci već su isprobali seks u autu i grmlju, pa na red dolaze nešto javnija mesta - parkovi, plaže i sopstvena dvorišta postaju savršena odredišta. Popularan je i seks u kadi ili ispod tuša. S povezima na očima, lisicama i vezivanjem, poigrava se oko 20% parova u tridesetima, ali ozbiljnom sado-mazo seksu prikloni se tek 5-10%. Ženski orgazam postaje učestaliji, a žene ga uglavnom doživljavaju oralnim seksom ili masturbacijom.

Četrdesete: Često, ali sa drugima
U ovim godinama muškarci počinju da se suočavaju sa „malim" poteškoćama. Više od polovine njih teško doživljava erekciju i počinje sve češće da gleda „filmove za odrasle". Oba pola u tim godinama počnu da varaju svoje partnere. Istraživanja pokazuju da su preljubi najskloniji muškarci koji su pre braka imali mnogo partnerki, već dugo su u braku, žive u većem gradu i misle na seks svakodnevno. Pri preljubi često ne koriste zaštitu, zato neretko obolevaju od polnih bolesti.

Pedesete: Ređe, ali kvalitetno
Zabluda je da seksualna želja opada u pedesetima. Ona je i dalje na kvalitetnom nivou, ali zadovoljstvo seksom uveliko zavisi od kvaliteta odnosa uopšte. Kada je reč o drugoj erekciji, muškarcima u pedesetoj za to je ponekad potrebno i nekoliko sati, za razliku od dvadesetogodišnjaka kojima je potrebno petnaestak minuta. Na želju žene utiče i menopauza, ali kada ona prođe, seksualna želja se povećava, a orgazmi često postaju intenzivniji i višestruki.

Šezdesete: Ponekad
Među parovima koji imaju redovne seksualne odnose, a stariji su od 60 godina, 75% muškaraca i 70% žena izjavilo je da im je seks sada mnogo bolji nego što je bio u četrdesetim. Ali, parovi koji su prestali da vode ljubav potpuno izgube želju za seksom ili jedno prema drugome. Masturbacija, suprotno ustaljenom mišljenju, naročito pomaže ženama jer vlaži vaginalno tkivo, čini ga elastičnim i utiče na povećanje nivoa hormona koji su odgovorni za rast libida.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...