Provereno

Zaustavite stres uz ovih 7 jednostavnih koraka!

Ako znamo da su i najlepši trenuci u životu uzročnici stresa, onda nam je jasno koliko tek opasni po naše zdravlje mogu biti oni ružni, neočekivani, bolni ili razočaravajući događaji
Saveti stručnjaka
18:12h Autor:
Zaustavite stres uz ovih 7 jednostavnih koraka!
Foto: Shutterstock

Za žene situacija je još nepovoljnija i zato su se one našle u centru studija o stresu poslednjih godina. Uz sve uobičajene pokretače tenzije, mi se suočavamo sa dodatnim psihičkim i fizičkim faktorima stresa, navodi Cosmopolitan.rs.

Savremeno društvo stavlja žene i devojke u sve težu poziciju, postavljajući pred njih bezbroj zahteva koje je često veoma teško ispuniti. Biti lepa i seksi, uspešna na poslu, voditi aktivan društveni život, a uz to, prema još neiskorenjenim tradicionalnim pravilima, obavezno se udati i biti dobra majka i supruga, zahtevi su koji uzrokuju veliku napetost, naročito kod žena u dvadesetim i tridesetim godinama. Ako tome dodamo PMS i menstruaciju, jasno je da damama često nije lako!

Sindrom ženskog stresa, kako ga naziva dr Džordžija Vitkin, autorka knjige Kako preživeti stres - vodič za žene, sve nas muči u određenoj meri, a najvažnije je da budemo svesne njegovog prisustva, kao i da naučimo kako da ga se oslobodimo.

Za početak dr Vitkin predlaže oslobađanje od čuvenih reči “trebalo bi” koje su nesvesno postale deo našeg svakodnevnog vokabulara, a koje su jedan od najvećih pokretača stresa! Evo na koji način još možemo da umanjimo tenziju i napetost:

Pomoć prijatelja - Većina devojčica do sredine detinjstva stekne barem jednu najbolju drugaricu kojoj može poveriti svaku tajnu, a takva bliskost i vezivanje među ženama postoji od uvek i u svim kulturama. Uspešno žensko prijateljstvo i iskreni razgovori među drugaricama su bolji i od seanse sa najboljim psihijatrom i zato dr Vitkin insistira na tome da moram naučiti da budemo dobre prijateljice.

Sama svoj ekspert za katarzu - Tehnike za katarzu služe da se oslobodite tenzije koji se gomila u stresnim situacijama, pre nego što stignete do tačke ključanja. A stvar je lakša nego što mislite. Stručnjaci preporučuju šetnju, aerobik ili časove plesa, plivanje, vožnju bicikle. Možete se odlučiti i za neki hobi koji podstiče takmičarski duh, kao što su tenis i timski sportovi.

Biblioterapija - Dopunite svoju kućnu biblioteku, novim izdanjima iz oblasti popularne psihologije. Ove knjige pišu stručnjaci i profesionalci u svojim oblastima, a napisane su tako da na lak način možete naučiti nove tehnike za komunikaciju, opuštanje, razumevanje sa partnerom, uživanje u životu i td.

Poklonite sebi samopouzdanje - Neke žene su rođene sa samopouzdanjem, ali neke ipak moraju da se potrude da bi ga stekle. “Pohvalite sebe, udelite kompliment, reči ohrabrenja, vaspitajte sebe baš onako kao biste voleli da su vas roditelji vaspitali”, savetuje dr Džordžija Vitki u svojoj knjizi.

Prihvatite sebe onakve kakve jeste - Ne možete biti savršeni i zato nemojte to ni pokušavati. Budite svesni realnosti i zamenite rečenicu “Ovakva bi trebalo da budem”, rečima “Mislim da sam ovakva”.

Uživajte u seksualnosti -

Nemojte zanemarivati seksualni aspekt svoje ličnosti zbog stresa. Seks je važan ventil za tenziju i upravo grešimo kada ga izbegavamo zbog neraspoloženja. Bilo da se radi o seksu sa partnerom ili masturbaciji, posle orgazma ćete se osećati opušteno zahvaljujući ulozi parasimpatičkog nerva u organizmu.

Očekujte stvari koje želite da se dogode - Uvek očekujte najbolje. Verovatno se stvari neće odigrati svaki put onako kako biste želeli, ali pozitivnim stavom ćete barem izbeći nerviranje u napred. Ako dođe do razočarenja, potrudite se da to prihvatite i nastavite dalje bez mnogo briga.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs