Mitologija

Jelena je patila za ljubavnikom, a volela muža: Zbog nje se vodio rat 10 godina!

Niko nije voleo Parisa kao Jelena, a zbog Jelene je cela zemlja ušla u rat

Ljubav i zavođenje
Autor:
Foto: Youtube Printscreen / MongrelNevada08

Homer je u svojoj "Ilijadi" ispevao priču o ljubavi Parisa i lepe Helene, koja je uzrokovala desetogodišnji Trojanski rat podeljenog grčkog naroda.

 

Njihova ljubav završava se Parisovom smrću i Heleninim povratkom u Spartu. Ljudi su vekovima ratovali. U antičkoj Grčkoj strast dvoje ljubavnika, Parisa, princa Troje, i Jelene, kraljice Sparte, dovela je do čuvenog Trojanskog rata. 

 

Prebacuje joj se da je zbog svoje preljube, a ne zbog otmice, kriva za užase tog rata i razaranja. Mit ili istorija, ili legenda? Nije ni važno. Lepa Jelena ušla je u istoriju kao žena zbog koje je vođen prvi veliki rat u kojem su učestvovali svi Grci, bilo na Menelajevoj, ili na strani Trojanaca.


Jelena Trojanska, prema grčkoj mitologiji bila je ćerka Zevsa i Lede i žena spartanskog kralja Menelaja. Još od rane mladosti krasila ju je nesvakidašnja lepota i gracioznost, zbog čega je opevana u mnogim pesničkim i književnim delima. Pošto se njena lepota pročula, Jelenu su prosili najugledniji grčki junaci.

 

30 godina volela monstruma, umrla pred venčanje: Najkontroverznija ljubavna priča svih vremena! (FOTO)

Njen očuh, Tindarej, nije znao kako da otera preostale prosce, a da ne započne svađu. Odisej mu je obećao da će mu pomoć ako ga podrži u njegovom udvaranju Penelopi. Po Odisejevom savetu Tindarej je pre donošenja odluke o prosidbi svečano zakleo prosce da će, ukoliko dođu u opasnost, svi braniti Jelenu i njenog izabranika, ko god da on bude.

 

Jelena se odlučila za Menelaja, koji je posle Tindarejeve smrti nasledio presto u Sparti, i rodila sa njim kćer Hermionu. Kada je trojanski princ Paris došao u Spartu zaljubio se u lepu suprugu svog domaćina, oteo je i odveo u Troju.

 

Uvređeni muž i njegov brat krenuli su u organizovani pohod na Troju u želji da oslobode Jelenu i osvete se. Svi nekadašnji prosci održali su reč i sa Menelajem, pod komandom njegovog brata mikenskog kralja, krenuli u rat i sa 1.227 brodova stigli pod zidine Troje.

 

Tako je počeo desetogodišnji Trojanski rat, obeležen strahovitim žrtvama i razaranjem. Troja, grad okružen zidinama, pod vođstvom kralja Prijama i zaštitom moćnog Hektora, predstavljao je tvrđavu koju nijedna armija nije mogla da slomi.

 

Jedan čovek, po proročanstvu, predstavljao je ključ pobede ili propasti Troje. To je Ahil, najveći grčki heroj, koji nije prezao ni od koga i ni od čega i koji je u ovom ratu na kraju i ubijen.

 

Neverovatna ljubavna priča slavnog pisca i žene za koju je samo on smatrao da je izuzetna: Njena prevara ga oterala u grob! (FOTO)

 

Grad je bio spaljen i opljačkan. Ubijen je i Paris. Sa mačem u ruci, Menelaj je konačno dospeo i do Jeleninih odaja. U tom za nju sudbonosnom trenutku njihovog susreta, Jelena je očekivala Parisa, ali on nije došao.


U njene, a da nije mogla čak ni da poveruje, ušao je Menelaj. Stajala je mirno, obnaženih grudi, spremna da primi smrtonosni udarac od svog bivšeg supruga.

 

Ali, kada ju je Menelaj ugledao, ispustio je mač i oni su se strastveno bacili jedno drugom u zagrljaj. Neverna žena, ljubavnica drugog čoveka, takođe moćnog i silnog, i prevareni muž, kralj i ratnik, pomirili su se. Menelaj je poveo sa sobom ženu koja je donela toliko tragedije i iz ove ratne igre i prave životne drame izašla kao pobednik.


Može li se oprostiti neverstvo ženi zbog koje je izbio rat koji je uzdrmao celokupni tadašnji svet?


U ovoj verziji i legendi, da. A, prema drugim izvorima, kada se vratila u Spartu, Jelena je bila tiha i puna tuge zbog Parisove smrti. Više nije mogla da voli Menelaja kao nekada a ni on više nije mogao da voli nju zbog onoga što je učinila.

 

Prema Homerovoj "Ilijadi, lepa Jelena, dok je živela u Troji, čeznula je za porodicom i domovinom i kajala se zbog svoje lakomislenosti."

 

Najlepša ljubavna priča u svetu šou-biznisa: Kako su se zavoleli Dejvid Bouvi i njegova Iman! (FOTO)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...