Pogledajte

Poznatni stručnjak otkriva: Ove "dobre" navike uništavaju svaku vezu!

Obratite pažnju na svoje ponašanje jer čak i neke stvari koje potpuno nesvesno radite, ili iz najbolje namere, mogu da stvore barijeru u vašoj vezi

Ljubav i zavođenje 25.11.2018. - 16:57h Autor: mondo.rs
Foto: Profimedia

"U vezi stvarate emocionalnu barijeru da zaštitite sebe od onoga što ste iskusili u prošlosti – neko vam je slomio srce, napustio vas ili još gore, bio je nasilan", kaže stručnjak za veze Ju Ksu. "Kako postavljate sve više barijera posle svakog lošeg iskustva, na kraju ćete 'izgubiti' sebe".

 

Kao posledica toga, vaš partner će možda osećati kao da niste zaista i potpuno prisutni u vezi, zbog čega mu je mnogo teško da se sa vama zaista poveže. A sudeći prema rečima stručnjaka za veze Viki Luis, veza u kojoj postoji emocionalna barijera je veza u kojoj nema poverenja.

 

Podizanje zidova između vas i partnera ne vodi ničemu dobrom, već dovodi do neiskrenosti, loše komunikacije i osuđivanja, a sve to će na kraju dovesti do raskida.

 

Srećom, postoji nekoliko stvari koje možete da preduzmete kako biste srušili te emocionalne zidove. Prvo što treba da uradite je da prihvatite činjenicu da između vas postoji barijera, a onda da izbegavate ove naizgled bezazlene navike.

 

Čarobna reč koja rešava sve: Kada ste besni na partnera izgovorite ovo i sprečićete svađu!

foto: Shutterstock

Zadržavate informacije kako biste zaštitili partnera

 

Iz najbolje namere želite da zadržite za sebe stres, anksioznost i brige koje vas more, ali Luis kaže da su to možda samo razlozi kojima sebi opravdavate činjenicu da neke stvari zadržavate za sebe – posebno stvari zbog kojih ste anksiozni, zabrinuti, posramljeni ili uplašeni.

 

Skrivanje svoje ranjivosti je siguran način da sprečite emocionalnu povezanost u vezi, a to onda nije zdrava i srećna veza.

 

Čekate "pravo vreme" za neki ozbiljan razgovor

 

"Parovi prave barijere time što ne uspevaju da se povežu sa realnim dešavanjima i ne umeju da ih komuniciraju", ističe Luis.

 

To najčešće počinje tako što neki ozbiljan razgovor odlažete za kasnije, za drugi put, za pravo vreme. Danima, nedeljama, pa čak i mesecima kasnije, shvatate da i dalje odlažete razgovor, sve dok na kraju ne odlučite da uopšte ne obavite taj razgovor.

 

Zadržavajući svoja prava osećanja od partnera samo stvarate blokadu u vašoj povezanosti.

 

"Ako ne delite misli i osećanja, nemate iskrenu vezu", upozorava Luis.

 

Previše se fokusirate na posao

 

Emocionalne barijere su ponašanja koja vas sprečavaju da se zaista zbližite sa partnerom. Na primer, previše radite jer želite da obezbedite svoju i partnerovu budućnost, i to je dobro. Ali, ako se fokusirate samo na to, vaša veza pati.

 

"Emocionalna barijera znači da niste emocionalno povezani onoliko koliko biste vi ili partner želeli", kaže bračni i porodični terapeut Hajdi Mekbejn.

Jasno je da kada niste emocionalno povezani, teško je da veza bude zdrava, a vi ispunjeni i srećni.

 

Terapeut savetuje da se van posla potpuno posvetite partneru, kako biste se zaista zbližili.

 

Nikad ne biste pogodili: Evo koja aktivnost poboljšava seks, a nema veze sa pozom!

foto: Profimedia

Radite naporno da zadržite nezavisnost u vezi

 

Veoma je važno da imate život i izvan veze. Tačnije, zdravo je da tako vude. Ali, ako "popunjavate kalendar", odnosno natrpavate sebi i bespotrebne obaveze da biste izbegli osećaj da na neki način zavisite od partnera, to će se definitivno loše odraziti na vezu.

 

Provodite previše vremena sa partnerom

 

"Emocionalne barijere su najčešće posledica nekog emocionalnog bola ili traume iz prošlosti", kaže psihoterapeut Justina Vavzonek. "Kada se 'pojave' neke nerešene emocije iz prošlosti, javljaju se problemi u vezi", dodaje ona.

Na primer, ako se plašite ostavljanja zbog ranijih iskustava, daćete sve od sebe da partner i vi radite sve zajedno, a možda nećete biti ni svesni toga.

 

"Možda ćete biti veoma uznemireni ako partner želi malo vremena da se posveti sebi". To može da bude frustrirajuće za oboje i može da vas udalji. Ako je ovo slučaj sa vama, razgovarajte sa partnerom o strahu koji imate, možda će uspeti da vas razuveri u to.

 

Odbijate komplimente

 

Imate naviku da umanjujete i odbijate komplimente koje vam partner daje ili mora stalno da vas uverava da ste lepi/pametni/zgodni...? To može da napravi problem među vama.

 

Ovakvo ponašanje, tvrdi Vavzonek, obično ima veze sa detinjstvom. Na primer, neko vas je stalno "spuštao" i ponižavao u detinjstvu, činio da se osećate bezvredno, pa sada imate problem da prihvatite činjenicu da partner ima pozitivno mišljenje o vama.

 

"To može da se manifestuje odbijanjem ili umanjivanjem komplimenata, ili stalnom potrebnom za potvrđivanjem. Vremenom, to počinje da smeta partneru koji je iskren o svojim pozitivnim osećanjima prema vama", kaže Vavzonek, dodajući da partner ima osećaj kao da "nikad neće dopreti do vas".

 

18 godina su u braku i imaju dvoje dece: Ovo su njihova zlatna pravila za srećan zajednički život!

foto: Shutterstock

Šalom ublažavate ozbiljne situacije

 

Možda vam deluje kao dobra ideja da šalom i humorom ublažite tešku situaciju. Ali, Vavzonekova kaže da to doprinosi stvaranju emocionalne barijere jer deluje kao da ništa ne shvatate ozbiljno.

 

"Neki možda humor i šale koriste da bi skrenuli pažnju sa svojih grešaka ili kako bi izbegli osećaj krivice zato što su pogrešili", kaže ona. Humor može da vam pomogne da se povežete i zbližite ako ga "koristite" u pravim trenucima, ali ako vam služi za izbegavanje ozbiljnog razgovora, može da vam uništi vezu.

 

"Razbijanje" emocionalnih barijera ne mora da bude previše teško. Priznajte da one postoje, identifikujte ih i pokušajte da neke stvari radite drugačije. Na primer, ako ste skloni da važne razgovore odlažete za kasnije zapitajte se zašto to radite i ohrabrite sebe da prestanete to da radite.

 

Iskrena ispovest muškarca: Zašto sam ostavio savršenu ženu i porodicu zbog afere s puno mlađom...

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...