Obratite pažnju

Koliko novac utiče na odnose u vezi?

Večernji izlasci. Kirija za stan. Odmori. U modernoj vezi, ko plaća većinu troškova?
Ljubav i zavođenje 04.01.2014. - 18:09h Autor: elle.rs
Foto: Shutterstock

Ako je suditi prema kanadskom sajtu koji se bavi muško-ženskim odnosima RateSupermarket, godina zabavljanja u Kanadi košta u proseku parove skoro sedam hiljada dolara! U ovih 7 000 ulazi 12 odlazaka u bioskop ( 45 dolara za svaki, što je odmah 500 dolara) i 12 "fancy" večernjih izlazaka (restoran, pozorište) što isprazni novčanik za još dve hiljade, piše Elle.rs.

 

Da li novac polako ruši vašu vezu?
Novac može i te kako da vam pomogne da proslavite vašu ljubav, ali može i da stvori ogroman jaz između muškarca i žene. Sarah Gooding smatra da je od starta veze izuzetno bitno utvrditi da li ste finansijski kompatibilni s parterom, jer ćete čim počnete da živite zajedno, odnosno ozvaničite svoju vezu, krenuti da delite finansije.

 

Ko plaća na prvom sastanku?
Jedno od ključnih pitanja u vezi finansija i veza je taj prvi sastanak, i ko bi trebao da plati kada kelner donese račun. Najnovija studija Chapman University u Kaliforniji je otkrila kako cela ta situacija može da bude vrlo haotična: skoro 84 odsto ispitanih muškaraca je otkrilo da plaćaju oni račun, iako je većina njih izjavila kako smatra da bi njihove partnerke trebalo da učestvuju! S druge strane, 76 ispitanih muškaraca je izjavilo kako se oseća glupo ako se dame ponude da plate?! Konačna preporuka studije je bila da je krajnje džentlmenski i prirodno da muškarac plati račun na prvom sastanku, ali da bi žena trebalo uvek suptilno da ponudi, onako, posežući ka novčaniku da i ona učestvuje, ili da plati sve.

 

Kada počnete da se zabavljate

U vezi ste šest meseci i već ste utvrdili "ti plaćaš, ja plaćam" sistem. Ali poslednjih mesec dana on sve više živi u vašem stanu i jede hranu koju vi kupujete. Po ekspertu za veze, Karen Howells, u tim situacijama poželjno je praktikovati "zajedničku kupovinu", odnosno odlaziti zajedno u supermarket i kupovati namirnice koje konzumirate oboje. A, ukoliko planirate neko zajedničko putovanje, dobar predlog je da otvorite račun na koji ćete uplaćivati po malo, svako kad može i koliko može. To će doprineti tome da ceo put dobije dozu avanture koju ćete zajedno pokloniti jedno drugom.

 

Kada počnete da živite zajedno
Kada dođe trenutak da počnete zajedno da živite, i kada se na jednom mestu stvori homogeno carstvo vaših i njegovih stvari, kanadska advokatica Julie Layne savetuje da napravite ugovor koji će u slučaju razlaza (ako do njega kojim slučajem dođe) koji će definisati kome šta pripada od stvari.  Komplikacije mogu da nastanu kada se on useli u stan koji ste vi uz pomoć kredita kupili i počne da plaća polovinu troškova. S vaše strane vi to možete da vidite kao učestvovanje u isplaćivanju kredita, ali on to može da posmatra kao da je stan već zajednički, i da posle zatraži pravo da njemu pripadne stan. Zato je potrebno jasno definisati sve u ugovoru, da posle sebe ne izlažete neprijatnom haosu.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

TAGOVI:

NovacVeza

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...