Kad kazaljke pokažu dvanaest sati

Novogodišnja noć: Šta se krije iza poljupca tačno u ponoć?

Prema verovanju, izostanak poljupca tačno u ponoć nagoveštava usamljenu godinu ili niz loših susreta
Zanimljivosti
04:18h Autor:
Novogodišnja noć: Šta se krije iza poljupca tačno u ponoć?
Foto: Thinkstock

Novogodišnja noć predstavlja zaokruženje jedne priče koju smo gradili 365 dana u nazad. To je kraj godine koja je za nama, odnosno početak jednog novog romana sa istim brojem stranica čije praznine čekaju na nas da ih ispišemo. A, početak nepoznatog dvanaestomesečnog putovanja tradicionalno obeležavamo tom famoznom novogodišnjom noći kada se osvrćemo na proteklu godinu i donosimo odluke za dane koji su pred nama.

Bilo da je proslavljamo u svetlu glamuroznih toaleta, opijajućih gutljaja vina i svetlucavih jelki, ili u toplini svog doma kraj voljenih osoba, ono što je neizbežno i što dolazi kao šlag na torti jeste poljubac tačno u ponoć.

U zapadnim kulturama postoji verovanje da prva osoba sa kojom se sretnemo te noći i priroda tog susreta postavljaju osnovu za predstojeću godinu. Dakle, novogodišnjim poljupcem ulazimo u godinu za koju želimo da bude puna ljubavi, strasti i poljubaca. Stoga, ne propustite da poljubite svog partnera kada kazaljke na satu pokažu tačno dvanaest sati.

Prema verovanju, izostanak poljupca tačno u ponoć nagoveštava usamljenu godinu ili niz loših susreta. Opet, poljubiti nekoga tek radi reda gore je nego ne poljubiti se ni sa kim.

Strastveni novogodišnji poljubac našao je mesto i u popularnoj literaturi. U Dnevniku Bridžit Džouns upravo taj ponoćni poljubac bio je trenutak koji je ponovo spojio Bridžit i Marka Darsija.

U svakom slučaju, taj famozni 1. januar dočekajte u sopstvenom stilu, sa ili bez novogodišnjeg poljupca, jer verujemo da će 2014. biti onakva kakvom vi budete želeli da je napravite. "Papir u ruke" i ispišite najbolje stranice romana čiji ste vi glavni akter, pa da ga sa ponosom podelite sa najvoljenijima.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs