Zapamtite dobro

Ako ste se ikada pitali ko je kriv za prevaru, evo odgovora!

Neke osobe prevara pogađa mnogo više nego neke druge
Ljubav i zavođenje 10.06.2017. - 15:02h Autor: mondo.rs
Foto: Profimedia

Ako ste ikada doživeli da vas patner/ka prevari, znate da se nakon toga osećate uznemireno, ljuti ste, zbunjeni, ne znate čime ste to zaslužili… Ali, evo zašto ne treba toliko time da se opterećujete!

 

Kada vas neko prevari, obično prvo razmišljate o tome gde se vi pogrešili, čime ste to zaslužili. Nova studija pokazala je da analiziranje "gde sam pogrešio/pogrešila" nakon prevare, može da vam donese više štete nego koristi - tačnije, loše utiče na vas i fizički i mentalno.

 

Prilikom sprovođenja studije, istraživači su okupili 232 studenata koji su bili prevareni u prethodna tri meseca, a prosečna dužina veze je bila 1,7 godina. Cilj studije je bio utvrditi kako je neverstvo partnera uticalo na njihovo mentalno zdravlje.

 

"Ova tema nas je interesovala zbog nekoliko razloga. Prvo, znamo da je neverstvo jedno od najružnijih iskustava sa kojim parovi mogu da se suoče. Osoba koja je prevarena suočava se sa ogromnim stresom, pa smo želeli da saznamo da li ih to navodi da rizične situacije - poput nezaštićenog seksa, konzumiranja alkohola, prejedanja, izgladnjivanja…", kaže autorka studije Rouzi Šraut.

 

"Takođe, zanimalo nas je da li osećaj krivice ima ulogu u psihološkom stresu i rizičnom ponašanju. Da li osobe koje su prevarene krive svoje partnere ili sebe", objašnjava autorka.

 

Njihova ljubav može da pomeri planine: Horoskopski znaci koji su suđeni jedno drugom!

 

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Istraživači su utvrdili da svaljivanje krivice na partnera, kao i preuzimanje krivice na sebe ima indirektan uticaj na anksioznost i depresiju.

 

Sudeći prema studiji, prevara može značajno da utiče na osobu, na njeno ponašanje i sposobnost da ubuduće veruje nekome.

 

Naravno, neke osobe to pogađa više nego neke druge. Oni koje prevara strašno emocionalno pogodi, skloniji su okretanju alkoholu ili razvijanju poremećaja u ishrani.

 

"Prevara zaista može da ostavi posledice na mentalno zdravlje osobe čije je poverenje izigrano, ali povećava i šanse za rizično ponašanje. Otkrili smo i da ljudi koji sebe krive jer ih je partner prevario, oni koji misle da su to nekako mogli da spreče, imaju veću sklonost ka rizičnom ponašanju", kaže Šraut.

 

Naučnici nisu sigurni koji je tačno razlog za to, ali Šraut smatra da takve osobe možda imaju manjak samopouzdanja ili žele da se na neki način osvete nevernom partneru.

 

Neizdrživa bol jedne žene: Venčali smo se, dobili dvoje dece i onda se sve promenilo

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...