Da li ste znali?

Zašto su ljudi monogamni: Nema veze sa romantikom i ljubavlju!

Istraživači napominju da ovo verovatno nije jedini razlog zbog kojeg su muškarci postali monogamni, budući da su i žene odigrale važnu ulogu u tom procesu i mnogo doprinele toj odluci
Ljubav i zavođenje 12.11.2016. - 22:18h Autor: cosmopolitan.hr
Foto: Shutterstock

Naučnici su uz pomoć kompjuterskih tehnika simulirali evoluciju različitih navika razmnožavanja ljudske populacije baziranih na demografskim podacima i prenosivim bolestima.

 

Kako su lovci počeli duže da se zadržavaju na jednom području i žive u većim zajednicama, polno prenosive bolesti, poput gonoreje, sifilisa i hlamidije više su se širile.

 

Kada su se polno prenosive bolesti uvukle u populaciju, smanjila se plodnost muškaraca koji su imali veći broj seksualnih partnerki. Kako bi se borili sa neplodnošću, muškarci su počeli da biraju samo jednu partnerku za razmnožavanje.

 

Grupe koje su praktikovale monogamiju imale su veći broj potomaka i bolje su napredovali, dok su grupe koje su nastavile sa poligamijom zaostajale.

 

Istraživači napominju da ovo verovatno nije jedini razlog zbog kojeg su muškarci postali monogamni, budući da su i žene odigrale važnu ulogu u tom procesu i mnogo doprinele toj odluci.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...