Čista tortura

Ovo je najužasnija stvar koju možete doživeti od partnera: Lošije i od prevare!

Oni koji su doživeli ovu vrstu torture od svog partnera, znaće o čemu pričamo
Ljubav i zavođenje 28.09.2016. - 09:15h Autor: Super žena
Foto: Thinkstock

Tretman ćutanjem je forma emotivnog zlostavljanja najčešće od muškog partnera sa izraženim narcisoidnim poremećajem. Strana koja odjednom prekida svaki kontakt ovim postupkom najčešće želi da drži partnera pod kontrolom, utiša namere druge strane, izbegne konflikt/ličnu odgovornost ili kompromis, kazni partnera zbog određenih izjava. Najčešće posledica tretmana ćutanjem je upravo onakva kakvu strana koja je vrši i želi – da žrtva gubi osećaj kontrole.

 

Žrtva koja verovatno poseduje visoku emocionalnu inteligenciju i empatiju može potpuno loše odreagovati na ovakav postupak i izgubiti svaki kompas u životu. Prvo će krenuti da obasipa partnera mejlovima, pozivima i porukama kako bi rešila nesporazum, a naići će samo na zid i tišinu. Narcisoidna osoba će ići toliko daleko da će puštati osobu da pati i neće popuštati u objašnjavanju.

 

Šta je u glavi muškarca koji nestaje?

 

Emotivna zrelost ovakvog muškarca odgovara uzrastu deteta od pet godina koje odbija da deli grabuljice i kantice sa vršnjakom u pesku. Petogodišnjak tada odbija da priča sa prijateljem i trči da se igra sa nekim drugim. Drugo dete se u tom trenutku oseća zbunjeno, odbijeno i verovatno ne razume zašto ne mogu da dele igračke. On je samo želeo da izgrade zamak zajedno.

 

Crkva vam neće dati razvod zbog ovoga: Srodne duše ne postoje!

 

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Pošto nećete imati prilike da uopšte doprete do muškarca koji je odlučio da podigne zid, jedino što preostaje jeste da čekate drugu šansu onda kada on to odluči ili vam dozvoli lažni osećaj kontrole. Često će se zlostavljač postaviti tako da vi njemu morate da se izvinjavate za bilo šta što je izazvalo da on prekine vezu ćutanjem.

 

Narcisoidni muškarac će ponekad jednostavno prekinuti vezu umesto da pristane na kompromis ili uloži bilo kakav trud u nju. Jednostavno za njega je previše naporno da "deli" grabuljicu i kanticu sa nekim drugim. Dakle, najlakše je otići.

 

Kako se izboriti sa tretmanom ćutanja?

 

Osim što iz toksične veze sa takvom individuom odmah morate izaći, terapeuti ističu da je važno razumeti da osoba sa narcisoidnim poremećajem ličnosti nije razvila mogućnost da izrazi visok nivo empatije, reciprociteta i kompromisa. Tretman ćutanjem je forma emotivnog zlostavljanja i niko ne bi trebalo da ga toleriše. Ako vi kao jedna strana trpite ovakav nedostatk komunikacije u vezi, to je siguran znak da morate da izađete iz nje.

 

Oporavak može izgledati kao patnja za vezom koja je "preminula", a zapravo i nije zaista postojala u oba smera već u jednom, koji je išao u korist egocentričnoj strani. Čim nešto nije po njegovoj volji, narcisoidni muškarac će odmah posegnuti za ćutanjem i nestajanjem kao najjačim oružjem.

 

Ne prihvatajte emocionalno zlostavljanje. Uvek imajte na umu da zaslužujete zdravu vezu sa nekim ko zna kako da komunicira kao zreo čovek. Igrajte se s nekim ko želi da deli svoje igračke sa vama.

 

Ubedljivo najbolji: Ovaj kompliment najviše prija ženama, zvanično potvrđeno!

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...