Ne dozvolite da hormoni odlučuju umesto vas

Želite li izbeći seks s pogrešnom osobom, postavite sebi ova pitanja!

Prerano upuštanje u seksualne odnose u vezi učiniće da ćete se verovatno povezati s osobom koju gotovo da i ne poznajete izvan spavaće sobe i koja bi mogla biti potpuno pogrešna za vas
Ljubav i zavođenje 20.09.2013. - 21:28h
Foto: Shutterstock

Pre nego što se veza učvrsti i vi stvarno počnete da osećate pravu ljubav prema partneru, morate proći kroz fazu zaljubljenosti koja se odvija na neurohemijskom nivou. U toj fazi glavnu ulogu imaju dopamin i oksitocin.

 

Najviše dopamin čini da se osećamo dobro, puni energije. Tera vas da želite seks što je pre moguće s novim partnerom. Kada se u to upustite, podstičete izlučivanje oksitocina. Oksitocin je hormon koji podstiče maženje i osećaj zaljubljenosti. Dakle, ono što trebate uzeti u obzir je da kada započnete odnose s novim partnerom, dopamin je taj koji vas podstiče, a oksitocin onaj zbog kojeg se zaljubljujete.

 

Dopamin, naime, utiče na receptore za zadovoljanje u mozgu koji potom traži sve više i više. To je razlog zbog kojeg se mnoge žene ne mogu maknuti od svog partnera iako su svesne da u odnosu ništa osim seksa nije kako treba.

 

Donosimo vam pitanja koja biste sami sebi trebali postaviti pre nego što započnete seksualni odnos s partnerom.

 

Deluje li srećno?

 

Nije dobro vezati se za osobu koja je nesrećna i koja vas treba samo kako bi popunila prazninu u svom životu. Srečni ljudi svesni su sebe svojih vrlina, kvaliteta i interesa, stoga vam imaju puno više ponuditi.

 

Kakve odnose ima s drugim osobama?

 

Preispitajte kako vaš odabranik funkcioniše s roditeljima, braćom i sestrama, rodbinom, prijateljima, kolegama... Ponekad smo skloni da ignorišemo činjenicu da je osoba s kojom smo u vezi disfunkcionalna i haotična u odnosima s drugim ljudima koji ga okružuju. Želimo da verujemo kako mu je upravo naš odnos svetla tačka. Međutim, to je potpuno pogrešno razmišljanje.

 

Kako je funkcionisao u prethodnim vezama?

 

Pitate se šta je u pozadini vašeg odnosa? Odgovor na pitanja kuda vaša veza i kojim intenzitetom ide i šta možete očekivati pronaći ćete u obrascima ponašanja njegovih prethodnih veza. Koliko su te veze bile smislene i koliko su trajale biće vam dobar pokazatelj. Objašnjenja zašto su se te veze završile, takođe bi trebala biti bitna.

 

Da li je zavisnik?

 

Pokazuje li osoba s kojom nameravate stupiti u seksualni odnos zavisničke sklonosti o seksu, drogama, kocki ili alkoholu?

 

Šta vas kod njega zaista privlači?

 

Lista onoga što vam je na njemu privlačno bi trebala biti duža ako nameravate da veza potraje.

 

Jeste li svesni njegovih mana?

 

Ukoliko ih još niste primetili, to je definitivno znak da je još prerano za dublji odnos.

 

Ko ste vi kada ste s njim?

 

Razmislite kako on utiče na vašu ličnost kada ste zajedno. Koliko je duboko, osobno ili intimno spreman i voljan ići? Veza može biti duboka onoliko koliko je duboko spreman ići manje zainteresovan partner.

 

Kako prihvata međuzavisnost?

 

Ima li snažnu potrebu da zavisi o vama ili možda pod svaku cenu želi biti nezavistan? Nijedna od tih krajnosti nije dobar znak.

 

Je li ljubomoran na vas?

 

Oseća li se pored vas nesigunim i ako je ljubomoran na vas ne očekujte previše od njega.

 

Je li vaša zainteresovanost jednog za drugo stalna?

 

Možda vam je seks samo oružje kojim ćete ubiti dosadu.

 

Postoji li određen i pouzdan stupanj skladnosti?

 

Parovi često ne vide svoj odnos u potpunosti onakvim kakav on jeste. Ipak, u svakom slučaju pozitivne strane bi trebale prevladavati nad negativnima.

 

Tražite li neko opšte pravilo kada je najbolje vreme za seks s novim partnerom tada je možda najbolje da pričekate nekoliko meseci kako biste se bolje međusobno upoznali. Jer seksa će i tada biti!

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...