Da li ste znali?

Predodređeno: Ovakav partner vam je suđen, evo zašto!

Ako posmatraš odnos svojih roditelja, možeš mnogo da saznaš o sebi
Ljubav i zavođenje 02.08.2016. - 11:21h Autor: zdravakrava.hr
Foto: Profimedia

Od najranijeg detinjstva nesvesno usvajamo kalup prema kojem biramo partnere u budućnosti. “Idealne” slike se po Karl-Gustavu Jungu nazivaju Anima i Animus, od kojih je Anima usađena slika žene po kojoj muškarac bira partnerku, a Animus slika muškarca po kojoj žena bira partnera.

 

Na razvoj ovih slika utiče način na koji smo odgajani i sredina u kojoj odrastamo. Posmatramo i učimo iz načina na koji se roditelji odnose jedno prema drugome, kako se u našoj okolini tretira jedan pol od strane drugog i kako utiču na nas drugi ljudi koji učestvuju u našem odgoju.

 

Ako posmatraš odnos svojih roditelja, možeš mnogo da saznaš o sebi.

 

Recimo da je majka bila dominantnija figura u kući, dok je otac bio pasivan. Iz ovog odnosa ćerku će vrlo verovatno podsvesno privlačiti muškarci koji su i sami pasivni, dok će ona igrati ulogu dominantne žene. Isto tako, sin će tražiti dominantne žene. I sin i ćerka prihvatiće nesvesno ovakve uloge, jer su tako naučeni u detinjstvu, pa nesvesno prihvataju ovakav odnos kao nešto što se podrazumeva, bez obzira sviđa li se to njima ili ne.

 

Ovo je vrlo uopšten primer, ali stvari se komplikuju ukoliko se uđe dublje u problematiku. Ukoliko je dominantnost jednog od roditelja bila izražena kroz negativno ponašanje, na primer kroz agresiju i surovost, tada imamo negativne aspekte Anime ili Animusa.

 

Deca ne kategorizuju ovakvo ponašanje kao dobro ili loše, već jednostavno prihvataju to kao nešto što se podrazumeva, sledeći primer svojih roditelja, da bi kasnije nesvesno privlačili u svoj život partnere sa sličnim ponašanjem.

 

Istinita priča jednog Srbina: Kad mi je vračara prorekla sudbinu, kao da me proklela!

 

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...