Pročitajte

Biti u braku bez seksa: Užasno težak osećaj! Da li postoji izlaz?

Ukoliko ne možete da se setite kada ste poslednji put upražnjavali seks sa svojim supružnikom, ili seks imate samo kada su specijalne prilike (rođendani, odmori, godišnjice) - to nije dobar znak
Ljubav i zavođenje 10.06.2016. - 13:29h Autor: mondo.rs
Foto: Profimedia

Većina parova koja okonča svoj odnos, kaže da su u nekom trenutku postali više kao cimeri, nego supružnici. Istina je da se brak bez strasti, koji postaje seksualno nezadovoljavajuć, ne dogodi "preko noći". Pročitajte koji su znaci da ste na tom putu i savete koji mogu pomoći obnavljanju strasti između vašeg partnera i vas.

 

1. Nemate seks

 

Počnimo od očiglednog. Ukoliko ne možete da se setite kada ste poslednji put upražnjavali seks sa svojim supružnikom, ili seks imate samo kada su specijalne prilike (rođendani, odmori, godišnjice) - to nije dobar znak. Možda su prošli meseci, a možda i godine, ali činjenica je da što više vremena prolazi bez seksualnih aktivnosti, to je teže da se seksualni život "oživi", kaže Tami Nelson, seksolog.

 

"Biološki, telo prestane da stvara seks hormone koji vas čine uzbuđenim, naročito ako je prošao dug period od kako niste iskusili to zadovoljstvo. To dalje čini da počinjete da se osećate kao da niste zainteresovani za seks uopšte", objasnila je Nelson.

 

Pa, kako da se onda ova situacija popravi? Možda vam neće zvučati kao najromantičnije rešenje, ali Nelson kaže da je dobra stvar ako krenete da zakazujete dane za seks.

 

"Što više imate seksa, to ćete ga više želeti. Upražnjavanje seksa može pokrenuti motor i može vas podsetiti da zapravo uživate u vođenju ljubavi sa svojim partnerom. To vas može dovesti do toga da izađete iz uloga cimera i počnete da se volite češće", posavetovala je Nelson.

 

2. Ne dodirujete se

 

Ne da ste zaboravili na divlji seks sa početka veze, nego se više i ne dodirujete! Znali ste da strast koja je bila u samom startu neće doveka trajati, ali u ovom trenutku, vi se više i ne zagrlite sem ako jedno od vas ne ide na poslovni put. Evo šta Nelson preporučuje da uradite po tom pitanju:

 

"Uživajte u jednostavnoj i senzulanoj noći zajedno sa svećama, dok samo gledate TV. Sedite jedno pored drugog, držite se za ruke, lezite jedno drugom u krilo, mazite kosu partnera. Pokrenite dopamin opet. Ukoliko se napravi pravo raspoloženje, možda ćete čak skinuti odeću i imati seks - ili možete da odgledate još jedan film. Ono što je bitno jeste da se opet dodirujete".

 

Kobna prva bračna noć: Mladoženji prekipelo, ostavio suprugu čim su ušli u sobu!

 

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

3. Živite paralelne živote

 

Možda delite isti krevet, ali je to skoro sve što delite sa svojim supružnikom u poslednje vreme. Kada se vaši životi retko "sudaraju", i sve osim vašeg braka ima prioritet (deca, posao, putovanja, prijatelji), ostaje malo vremena za seks, ističe psiholog Suzan Kraus Vitborn.

 

Kako biste se vratili na "istu stranu", donesite odluku da se približite jedno drugom.

 

"Možda imate haotične živote, ali morate da uglavite u vaše planere vreme da pričate lice u lice, bez smetnji - poželjno svaki dan. Vaš plan da idete na večeru može biti onemogućen, jer morate da nahranite decu, ali nađite način da imate vreme samo za vas dvoje, pa makar to bilo i deljenje čaše vina u kasne sate", savetuje Vitborn.
Na kraju, shvatićete da ste zajedno s razlogom, i ako posvetite vreme jedno drugom, ti razlozi će opet postati vidljivi.

 

4. Upražnjavanje seksa boli

 

Ukoliko je seks bolan ili neprijatan za vas ili vašeg partnera, prilično je razumljivo zašto je došlo do njegovog izbacivanja sa "dnevnog reda". Ukoliko osećaj prilikom odnosa jednostavno nije kako treba, "problem može biti tehničke prirode", kaže Suzan Hajtler, psiholog.

 

"Ovaj problem možete rešiti ukoliko se informišete. Na primer, ako ste žena, ponekad zagrevanje pred seks, vežba koja bi vam ubrzala protok krvi ili topli tuš, mogu povećati vaš nadražaj prilikom dodirivanja sa partnerom. A ako ste vi seksualno nadraženi, najverovatnije će osećaj preći i na vašeg partnera", objašnjava Hajtler. Ukoliko je problem bol ili suvoća usled menopauze, Hajtler kaže da treba potražiti savet lekara kako bi vam preporučio šta da uradite.

 

Suptilno zavođenje, najjače žensko oružje: Poželeće vas kao nikada do sada!

 

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

 

5. Vaša pažnja je usmerena na nekog drugog

 

Ukoliko ste vi (ili vaš partner) razvili osećanja prema nekome drugom, možete početi da primećujete kako sve manje investirate u vaš brak. Možda vaš odnos sa nekim drugim nije još postao fizički, ali mentalna energija koja je uključena u emotivnu aferu i činjenica da vas fizički privlači neko ko nije vaš supružnik, uveliko pomera pažnju sa vaše spavaće sobe, kaže Vitborn.

 

"Činjenica da je neko drugi uspeo da dobije toliko vaše pažnje znači da nešto u vašem braku nedostaje. Istina je da odgovornosti i vreme mogu odneti ono najbolje u odnosima, osim ako partneri nisu spremni da se potrude više. Nemojte nikada se opustite. Uložite više truda, pokušajte da izgledate najbolje za vašeg muža ili ženu i time ćete poslati poruku da je to šta on ili ona misli o vama zaista važno".

 

6. Ne inicirate seks

 

Ukoliko vas pomisao na iniciranje seksa čini nervoznim, i potrošili ste vašu listu izgovora, verovatno ste u braku bez seksa, napominje Nelson.

 

"Iniciranje seksa znači da makar jedno od vas preuzima odgovornost za deo vašeg braka koji podrazumeva seks. Neko mora da misli na to da bi brak ili vezu trebalo "začiniti" - neko mora da se provokativno oblači, kupi seks igračke ili uključi film za odrasle. Sasvim je u redu da jedan partner bude vodeća sila ukoliko to čini vaš seksualni živto živim i pokretnim. Međutim, kada oboje prestanete da se trudite, to može celu seks mašinu potpuno stopirati".

 

Kajanje muškarca koji je napustio suprugu: Pet godina sam nanosio bol dobroj ženi!

 

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

7. Niste emotivno povezani

 

Seks nije samo fizička stvar kada ste u dugoj i posvećenoj vezi. Sve se vrti oko toga kako se vi i vaš partner osećate povodom stanja vaše veze generalno. Ultimativna predigra počinje kada učinite da se vaš partner oseća željeno tako što mu jednostavno pokažete koliko vam on ili ona znači, ističe Hajtler.

 

"Emotivna ljubav i seksualna ljubav uglavnom idu ruku pod ruku, gde jedno podupire drugo. Što se željniji jednog, to ćete verovatnije biti željniji i ovog drugog. Kako biste pokrenuli stvari, poštujte i govorite lepe stvari vašem partneru. Podelite vaše vreme, pažnju i vašu radoznalost oko toga šta vaša voljena osoba radi ili misli, i bićete na pravom putu", zaključila je Hajtler.

 

Postala sam ljubavnica svom bivšem suprugu: On ima drugu, ali ja ga i dalje volim!

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...