Nije teško biti u top formi

Marija Kilibarda: Pet vežbi za super liniju

Lepa i vitka voditeljka sa vama deli neke od vežbi koje joj pomažu da zadrži figuru na kojoj joj mnoge žene zavide
Fitnes & Nutricija
21:38h Autor:
Marija Kilibarda: Pet vežbi za super liniju
Foto: Kurir / Damir Dervisagić

Šarmantna voditeljka, Marija Kilibarda TV gledaoce osvojila je profesionalnošću, ali i savršenim izgledom i osmehom. Ona već dugo vežba sa ličnim trenerom Miljanom Zukovićem.

Marija i Miljan ne veruju u kratkoročna rešenja što se vežbanja i ishrane tiče, već smatraju da se uz motivaciju, vežbanje i ishranu koju preporučuju može postići forma o kojoj maštaju mnoge pripadnice lepšeg pola.

Poznata Beograđanka vežbe sa trenerom izvodi pazeći na leđa, sa kojima ima problema zbog diskushernije. Ovako izgleda deo njenog treninga.

Zagrevanje je obavezni deo koji se radi na početku i to nikada ne propuštam. Dok sedim na pilates zagrevam prvo vratnu regiju, potom rameni pojas dizanjem ruku, a iznad glave spajam dlanove. Zagrevrevam i noge, a onda izvodim vežbe kružnog treninga.

Prva - Za prvu vežbu potreban mi je stepenik ili stabilna klupica. Izvodi se iz stajaćeg položaja sa iskorakom, penjem se na klupicu, a onda suprotnom nogom uradim šut napred do opružanja, pravih leđa. Vraćanje je suprotnim redosledom i smerom.

Druga - Ovo je vežba jačanja zadnje strane nadlaktice i potreban je stabilan oslonac. Izvodi se od početnog sedećeg položaja na ivici, dok se oslanjam na dlanove i sa opruženim rukama. Iz tog položaja se kretanjem tela nadole prenosi težina tela na ruke, koje savijanjem dozvoljavaju spuštanje tela ka podu. Spuštam se do dvadeset centimetara. Pritiskom dlanovima o oslonac i izvlačenjem tela u početni položaj, opružanjem u laktovima završava se ova vežba.

Treća - Vežba za jačanje mišica unutrašnje strane butine izvodi se u ležećem položaju sa osloncem za glavu. Noge su opružene i spojene u početnom vertikalnom položaju. Izvođenje vežbe započinjem postavljanjem nogu u krajnji bočni položaj, a završavam povratkom u početni položaj. Pažnju obraćam na položaj leđa- lumbalni deo mora biti sve vreme priljubljen za tlo. Stomačni mišići takođe moraju biti zategnuti, njihov rad nije zanemarljiv u ovoj vežbi. Četvrta - Jačanje trbušnog zida uz maksimalnu moguću zaštitu leđa u ovoj vežbi izvodi se uz pomoć lopte ili oslonca visine prosečne stolice. Oslonac postavljam pod noge dok ležim, tako da kolenima pravim ugao od devedeset stepeni. Donji deo leđa i karlica trebalo bi da budu priljubljeni uz čvrstu podlogu. Pod glavu stavljam mekani oslonac da bih podigla i relaksirala vratnu regiju. Ruke se nalaze pored tela sa dlanovima na stomaku. Iz ovog početnog položaja podižem se iz ramenog pojasa i glave sa opružanjem ruke ka što višoj tački na osloncu, a između nogu. Suprotnim redosledom vraćam se od početnog.

Peta - Ovom vežbom se završava ovaj krug. Vežbom na bezbedan način jačam mišiće leđa i ramenog pojasa. Vežba je izuzetno bitna za savremene zaposlene dame sa bolovima u leđima, ramenima i vratu. Izvodi se iz klečećeg položaja sa osloncem donjeg stomaka i dlanovima o pilates loptu. Izuzetno je bitno da kičmeni stub bude prav i zategnut. Vežba se izvodi iz početnog položaja, gde su oba dlana na lopti , do naizmeničnog opružanja obe ruke prednjim uzručenjem do iznad glave, i povratkom u početni.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs