ZA VAŠE DOBRO

10 stvari koje ne treba da govorite o bivšem

Ublažite bol koji ostavlja raskid tako što ćete odabrati o čemu ćete se jadati, a šta će ostati samo između vas dvoje
Ljubav i zavođenje 01.09.2013. - 17:31h
Foto: Thinkstock

Pre nego što počnete da pričate sve najgore o vašem bivšem, proverite šta stručnjaci savetuju da nikada ne delite s drugima. Čak i ako vas je povredio i ako patite, postoji puno toga što bi trebalo da zadržite za sebe jer ćete tako lakše preboleti raskid, a uz to ćete zadržati dostojanstvo i privući simpatije prijatelja, a ne sažaljenje.

 

1. Seks je bio loš

 

Osim ako nije ležao kao mrtav svaki put dok ste vi obavljali sav posao, koliko je bio loš samo je stvar subjektivne procene. Čak i ako je seks trajao izuzetno kratko, a predigra nalikovala napadu vanzemaljaca, zadržite ta zapažanja za sebe.

 

2. U totalnoj je besparici

 

Svako ima svoj životni stil i ako nije mogao da prati vaš, to ne znači da je loša osoba. Ne želite da zvučate kao snob dok pričate o debljini njegovog novčanika.

 


3. Sve što je mislio/učinio/rekao bilo je grozno

 

Iako ste raskinuli, ne bi trebalo da precrtate svaku dobru stvar koju ste imali ili podelili. Ako neko pomene neku dobru uspomenu, oduprite se potrebi da dodate: “Da, ali što kada je (dodajte nešto loše)...”. Ne ogovarajte bivšeg ispred novog partnera. Ako vaš trenutni dečko misli da još uvek imate jake, makar i negativne emocije prema bivšem, mogao bi da se zapita jeste li zaista spremni da krenete dalje.

 

 

4. Uvek je bio kreten

 

Pa zašto ste onda bili s njim u vezi mesecima ili čak godinama? Kada to govorite samo vi delujete očajno. Naravno, treba pogledati u prošlost i proveriti jesu li postojali upozoravajući znaci koje niste videli. To treba da učinite kako biste ih sledeći put mogli da prepoznate, a ne zato da šaljete znake upozorenja svima koje poznajete.

 

5. Još uvek ga volim

 

Svi smo jednom imali slomljeno srce i prošli kroz raskid. Ako svima budete govorili da ga još uvek volite, samo ćete produžiti oporavak. Lažirajte dok to ne počnete i da mislite. Ponavljate nešto poput: “Bilo je dobro dok je trajalo, želim mu svu sreću.” Čak i ako to ne mislite.

 

6. Bilo što jako neprijatno o bivšem

 

Ako bez pardona delite groznu za groznom pričom o bivšem, šta to govori vašim prijateljima ili trenutnom partneru?

 

7. Bilo što što vam je rekao u poverenju

 

Ne pokazujte da niste osoba od poverenja tako što ćete svima otkrivati velike tajne koje vam je poverio o sebi, porodici ili detinjstvu. Koliko god da su se stvari između vas završile loše, činjenica je da ste s tom osobom bili u intimnoj vezi. Možda ćete pomisliti da dato obećanje o čuvanju tajne više ne važi jer je postao bivši, ali imati integritet dobar je način da vodite svoj život.

 

8. Kvaliteti koje ste voleli kod bivšeg

 

Neki ljudi imaju suprotan problem kada su u pitanju bivši i ne mogu da prestanu da pričaju o divnim stvarima koje je činio, poklonima, zabavnim putovanjima ili koliko su se uz njega osećali posebno. Zbog svakog budućeg odnosa koji biste mogli da imate i zbog zdravog razuma, oslobodite se prošlosti.

 

9. Koliko su ga vaši roditelji voleli

 

Kada novog dečka budete vodili na upoznavanje s roditeljima, ne pominjite mu koliko se vaš bivši dobro slagao s njima. Verovatno je i sam po sebi dovoljno nervozan u nadi da će ispuniti očekivanja, ne treba mu još da ga prati i duh bivšeg.

 

10. Negativne osobine koje je imao vaš bivši, a ima ih i vaš sadašnji

 

Ako stvarno želite da povredite sadašnjeg dečka, spomenite mu da vas je nešto što je učinio, a što vi mrzite, podsetilo na bivšeg. Takav komentar nikada nema pozitivan ishod.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...