Ne lažite sebe

Podnesite papire za razvod, odmah: 8 znakova da je vašem braku došao kraj!

Nijedan brak nije savršen, ali treba biti svestan da većina navedenih znakova upućuje da nešto treba menjati
Ljubav i zavođenje 06.09.2015. - 11:27h Autor: Stil
Foto: Thinkstock

Izraz "toksični brak" nije novost i verovatno ste ga i ranije čuli. Mnogi veruju da se takav odnos njima ne može dogoditi, ali da li je zapravo tako?

 

Pročitajte 8 putokaza koji mogu otkriti da li je vaš brak takav da vas ne oplemenjuje nego čini nesrećnima:

 

1. Često plačete, znatno više nego ranije

 

Kad stanje psihe postane takvo da više ne verujete da postoji izlaz iz začaranog kruga nezadovoljstva, često se događa da čovek zaplače. Razlog je uglavnom osećaj nemoći koji se širi i zahvata vas u svim životnim situacijama kad ste sami (ili u društvu najbližih): na putu kući sa posla, tokom odlaska na spavanje, pranja suđa...Ponekad su naše podsvesne emocije toliko jake da kroz suze nalaze način kako da osvestimo stanje u kojem se nalazimo.

 

Smrtno zaljubljena u pogrešnog: Ovako je Onazis uništio život Mariji Kalas!

 

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

2. Supružnik/supružnica osuđuje sve što činite

 

Ponekad se svi mi osećamo kao da neke stvari ne smemo izreći, ali sasvim je drugačije kad vaš partner "skače" na svaku izgovorenu reč. Kritikuje li vas više nego inače? Ako je odgovor potvrdan, to znači da je kritika postala lična, pa čak i postala način napada na vas. Osećate li potrebu da se povučete ili da jednostavno ništa što kažete nije dobro, možda je to znak.

 

3. Lažete prijateljima i porodici o vašoj vezi

 

Većina nas bilo je u nekoj vrsti veze sa kojom naši najbliži nisu bili zadovoljni. Ipak, znatno drugačije je kad od svojih najbližih tajimo vrlo važne stvari o našem partneru. Često se događa da najbliži pitaju je li s vama sve u redu, a ako često odgovorimo da jeste, iako duboko u sebi znamo da nije i da se neće promeniti nabolje, i to je jasan znak kvarnog odnosa.

 

4. Više nemate seksualne odnose

 

Dodir je osnovna ljudska potreba, na duhovnom nivou istovetna vodi i hrani. Svi imamo potrebu da osećamo povezanost, jednom nedeljno, nakon vežbe, dva puta mesečno - bilo kada, a to nekim parovima više ne događa. Ako vaš partner nema potrebu za nežnošću, odbija da se poveže sa vama na tom nivou ili vas odbija kad želite da ga zagrlite ili primiti za ruku, to znači da imate veliki problem.

 

Romansa o kojoj svet priča: Ko su oni, i zašto je njihova ljubav šokirala Francusku? (FOTO)

 

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

5. Primetili ste da ste se udaljili od prijatelja, porodice pa i šireg kruga ljudi

 

Nekada je bilo uobičajeno barem jednom nedeljno izaći nakon posla i biti u kontaktu sa prijateljima. Danas vam je naporno da do kraja odgledate epizodu nekad omiljenog serijala. To je vrlo indikativno. Telefonski razgovor sa majkom dodatno vas frustrira, osećate se kao da vas niko ne razume. Toksičnost u vezi manifestuje se na mnogo načina, a jedna od njih je i depresija. Zbog toga treba biti jako oprezan.

 

6. Vrlo često zamišljate da ostavljate bračnog partnera

 

Ovde nije reč o bezbrižnoj maštariji nego o ozbiljnom i mogućem scenariju koji pruža osećaj oslobođenja od okova. Ako vam takve misli često naviru i sve više govore da vam treba slobode i mira, ne odbacujte ih. Svi se bojimo da ostanemo sami, ali kad odnosi postanu nepodnošljivi na emocionalnoj i fizičkoj osnovi, prirodna reakcija je beg od patnje.

 

Prvi put iz ljubavi, drugi zbog para, treći zbog prijateljstva: Svi muškarci Džeki Kenedi!

 

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

7. Komunikacija sa partnerom postala je zlobna

 

Čini se da su stvari izmakle kontroli, a vaše kritike upućene njemu, ili njegove vama, postale su zlobne a ne šaljive. Ako te barijere više nema, izvesno je da ni brak neće dugo trajati.

 

8. Ne možete se setiti kada ste poslednji put osetili sreću i ispunjenje u braku

 

Ovde je reč o osećaju koji u vama izaziva vaš bračni partner, kada ga pogledate i osećate se spokojno, mirno i zadovoljno, kad i dalje osećate da je on/ona stvoren za vas uprkos svemu što se proživeli zajedno. Ako se taj osećaj davno izgubio, možda bi trebalo da se zapitate da li vas oplemenjuje taj odnos ili unazađuje. Svaki odnos treba graditi i negovati, ali pitanje je do koje mere i koliko u njega treba ulagati, posebno ako trud ne daje rezultate.

 

Tajna prljavih telefonskih razgovora: Ovu ženu je Džeki Kenedi mrzela iz dna duše! (FOTO)

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...