Moć i emocije

Da li manipulišete u ljubavi: Gde je zdrava granica u kontrolisanju partnera?

Jedan od glavnih razloga nesreće u vezama je taj što partneri pokušavaju da ispune svoju potrebu za ljubavlju i pripadanjem tako što se trude da uspostave kontrolu nad partnerom
Ljubav i zavođenje 19.02.2015. - 15:51h Autor: lovesensa.rs
Foto: Shutterstok

Poznati američki psihijatar Vilijam Gleser smatra da bi u ljubavnim vezama svu pažnju trebalo usmeriti na razvijanje svoje lične moći, odnosno sopstvenih kvaliteta.

 

Da li vam je čaša do pola puna ili prazna? 3 prednosti pesimista: Imaju snažnije ljubavne veze!

 

Na početku ljubavne veze najlepše se osećaju oni koji u vezu ulaze sa punim poverenjem u partnera i sa verom da će veza dugo trajati. Međutim, to se vremenom menja, što je sasvim logično budući da odnos počinje sve više da se temelji na realnim kvalitetima, a sve manje na veri i poverenju. Vrlo je teško predvideti hoće li neka veza opstati, a još je teže predvideti koliko će se partneri u vezi osećati zadovoljno, voljeno i slobodno.

 

Mnogi osećaju odbojnost prema reči "moć" jer ih asocira na potrebu za dominacijom, ali u ovom slučaju to je zdrava potreba za osećajem da smo nekome važni i da možemo ostvariti i neke svoje ciljeve. Gleser smatra da je u vezama glavni izvor nesreće to što part­neri pokušavaju da ostvare svoju potrebu za ljubavlju i pripadanjem tako što nastoje uspostaviti kontrolu nad partnerom.

 

Psihoza, očajanje, manipulacija: Razlika između zdrave i nezdrave ljubavi!

 

Čak i potpuno potčinjena osoba koja je u odnosu s vrlo egocentričnim partnerom će podsvesno pronaći način da uspostavi neku vrstu kontrole, pa makar i kroz nemoć - tako što će oboleti od neke psihosomatske bolesti pa će njene potrebe napokon izbiti na videlo i doći u centar pažnje.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...